Нинова призна, че загубата на евровота й тежи

      Публикувано на Thursday, 30 May , 2019      298 Прегледа     
Нинова призна, че загубата на евровота й тежи

  • България

Загубата на европейските избори ми тежи. Това заяви лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че няма да излиза с твърдението, че левицата е моралният победител на изборите и призна, че не е била готова за този резултат, а е очаквала социалистите да победят.Затова изходът от изборите я разочаровал.

Тя все пак настоя за обективен анализ на случилото се. Червеният лидер изтъкна, че БСП е единствената партия, която е повишила доверието към себе си спрямо предишните евроизбори, и то с 50 127 гласа. Всички останали партии били с по-ниски резултати, а най-много губели ГЕРБ.

В подкрепа на думите си Нинова посочи, че социалистите са единствените, които са спечелили един депутат повече на тези избори и са постигнали победа в 63 общини, като 2/3 от тях се управлявали от ГЕРБ.

На фона на Европа пък от 28 държави БСП се нареждала на 5 място – след Малта, Португалия, Испания и Кипър.

На европейско равнище българските социалисти стоим добре, заяви тя.

Запитана дали е взела решението да подаде оставка еднолично, Нинова бе категорична, че това е личен акт. Моята представа за морал и достойнство в политиката е, че първият носи отговорност, подчерта тя.

Социалистката отрече да е имало вътрешен натиск от страна на партията за това решение. Тя обясни, че когато е обявила, че остава, е имала предвид, че БСП не разполага с процедура за избор на председател, затова е искала първо да се изготвят правилата.

Появиха се спекулации, че оставам, за да се бетонирам – да подготвя правила, които са ми удобни – това ми е неприсъщо. Аз не съм Бойко Борисов, който използва държавния ресурс в кампанията”, заяви Нинова.

На въпрос дали би подала ръка на хората от т.нар. вътрешна опозиция в партията, тя бе категорична, че би го сторила, стига да споделят обща цел.

Те искат стария устав, а аз искам промените да продължат напред, уточни социалистката и допълни, че въпреки разделенията по време на кампанията всички са работели заедно.

Тя заяви, че е привърженик на споделената отговорност. Според нея по места трябва да се направи анализ на резултатите след вота и местните структури сами да решат какви мерки да предприемат, а не да им се налага отгоре. Така се прави в демократична партия, посочи Нинова.

Запитана дали крайъгълният камък за разделението в БСП се е оказало отсъствието на Сергей Станишев в предложената от Нинова евролиста, тя коментира, че влизането му би трябвало да консолидира партията и да привлече повече гласове.

“Къде ни е победата тогава?”, запита риторично тя.

Според нея истинската причина за състоянието на изборите била ниската избирателна активност.

Негласуването е знак към нас, че не ни одобряват, заключи тя и допълни, че причината за загубата на БСП била, че социалистите вярвали, че ще да получат негативния вот срещу ГЕРБ.

Все пак Нинова изрази убеденост, че въпреки загубата политиката и поведението на БСП са правилни. Няма бързо и лесно да се промени системата и статуквото, но не бива да се отказваме, посочи тя.

На въпрос кого възнамерява да предложи за свой заместник, Нинова заяви, че все още не е решила и ще го обяви след Конгреса.

Според изискването той трябва да е един от сегашните й заместници, т.е. изборът й ще бъде между Стефан Данаилов, Деница Златева, Кирил Добрев и Димитър Москов.

В заключение тя заяви, че изборът на нов председател и подготовката за местните избори могат да вървят заедно и това дори ще е стимулиращо.

Етикети:
Категория България | 2019/05/30 последна редакция в 4:30 PM
Източник : Нюз | Снимка : Google
299 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки