Ново предложение на Лондон дава тласък на преговорите за сделка по Брекзит

      Публикувано на Friday, 11 October , 2019      4066 Прегледа     
Ново предложение на Лондон дава тласък на преговорите за сделка по Брекзит


Последното предложение на Обединеното кралство предвижда след неговото оттегляне от ЕС трябва да се въведе граница за регулативни проверки в Ирландско море между Северна Ирландия и Великобритания.
Регулативните проверки са за спазване на европейските стандарти.

Запознати твърдят, че там ще могат да се извършват и митнически проверки по план, който в момента се обсъжда.

Това е промяна в позицията на Лондон, който настояваше митническите проверки да се правят на различни точки около цяла Ирландия, което ЕС отхвърли като неработещо предложение и непредлагащо достатъчно защита за единния пазар.

Главният преговарящ от ЕС Мишел Барние е заявил пред посланиците на страните-членки, че Великобритания е променила позицията си и приема, че предложената замяна на предпазния механизъм не трябва да води до митническа граница на остров Ирландия.

Дипломат твърди, че това е причината Барние да поиска от страните-членки зелена светлина за по-интензивни преговори с Обединеното кралство този уикенд, каквато те са се съгласили да му дадат.

Според висши дипломатически източници е възможно решение, което да включва два елемента – Северна Ирландия да остане в митническия съюз на Обединеното кралство и в същото време да се гарантира, че митническите и регулативните проверки се извършват едновременно.

Това представлява промяна спрямо последните дискусии между ЕС и Обединеното кралство, при които Лондон предложи да се извършват разпръснати из целия остров Ирландия митнически проверки, което обаче беше отхвърлено от съюза като неработоспособно предложение, което не предлага достатъчно защита на единния европейски пазар.

От Европейската комисия завиха, че евентуалната сделка трябва да има правно действащо решение за оттеглянето на Великобритания, което избягва твърда граница на остров Ирландия, защитава икономиката му и споразумението от Разпети петък във всичките му измерения, както и да гарантира целостта на единния пазар.

Във вторник Съветът на ЕС ще заседава в Люксембург, за да подготви предложенията си по въпроса преди Европейския съвет на 17 и 18 октомври.

Барние проведе тази сутрин конструктивна среща със Стив Баркли, държавен секретар на Великобритания, отговарящ за излизането на страната от ЕС. В съвместното им изявление се казва, че Барние ще информира за постигнатите резултати посланиците на 27-те страни-членки на ЕС и Управляващата група по Брекзит на Европейския парламент.

ЕС и Обединеното кралство се споразумяха да засилят дискусиите през следващите дни.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон намекна, че “следващите няколко часа” могат да бъдат решаващи по отношение на възможността за пробив по Брекзит сделката.


Етикети:
Категория Лондон | 2019/10/11 последна редакция в 9:47 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
4067 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки