Общините в момента имат пълната свобода да ви тормозят

      Публикувано на Sunday, 1 October , 2017      1205 Прегледа     
Общините в момента имат пълната свобода да ви тормозят

  • BG Лондон

В момента наистина се работи по нови вътрешни правила. Изискват се нови и нови справки, за които има стриктна дата за отговор.

Ако кандидатствате за типа помощи, които преди се вземаха сравнително лесно, като например working tax credit, ще бъдете неприятно изненадани, че гледането на документите ви се разтяга с по няколко месеца повече.

Проверяващите се надяват, че като ви попитат за някаква подробност след 3-4 месеца няма да можете да им отговорите навреме.

Познатото обяснение за тази ситуация е, че системата е претоварена от кандидати, но истинската причина според мен е, че това бавене е напълно умишлено. То води в много от случаите до промяна в полжението и плановете на кандидата. Особено ако става въпрос за хора, които разчитат на тези помощи още от първия си ден във Великобритания.
И така стигаме до факта, че много от българите на Острова градят плановете си на базата на тези помощи още преди да са започнали да работят. Всеки ден съм свидетел на подхода: „Отивам на интервю за NIN, за да мога да си пусна документите за получаването на working tax credit”. Още не си си оправил осигурителния номер, който доказва, че работиш, а вече мислиш за получаването на помощи.

През тази година явно дойде ред на британското правителство да се заеме по въпроса.

Двете най-популярни помощи за които българите имат правото да се класират – working tax credit и housing benefit, за лош късмет са сред тези, с които най-често се злупотребява във Великобритания. Особено голям акцент в момента се поставя на затягането на процедурите по отпускането на втората от тях – housing benefit. Тя е свързана с кандидатстване в местната община, а общините в момента имат пълната свобода да ви тормозят. Новото управление прехвърли доста повече права на местната администрация – да наблюдава, да проверява и да решава.

Тук вече не става въпрос за досегашната практика: „изпратете еди кой си документ на адреса ни”. Общините вече наемат външни контрактори, които отиват на място да проверяват хората, получаващи housing benefits. Тези контрактори работят на процент и в техен интерес е да се заловят и за най-малката възможна нередност. Възможността за подобни проверки на място винаги е съществувала, но вече има ясни сигнали, че започва системно да се прилага в по-голяма или по-малка степен за различните общини. Ако живеете например в Newham или Walthamstow (които знаем че са особено популярни сред българите в Лондон) процентът вероятност за такова посещение е определено по-висок, поради по-високия процент получатели на housing benefits. Хората на адреса обикновено се уведомяват за предстоящото посещение в писмен вид.

При една такава проверка българите стават особено уязвими заради нежеланието им да уведомяват общините за своите спестявания и имоти извън държавата. Тук не става въпрос за данъчните декларациите, а за декларациите които попълваме при кандидатстването ни за housing benefit. Другото нещо, което логично се проверява е дали получателят на бенефита е наистина single, т.е. – не е обвързан с друг човек, който живее под същия покрив. Съпоставят се също така вашите доходи и разходи, като за целта общината сверява и данните, които сте подали в Tax Office.

Повечето такива проверки стават няколко месеца преди изтичането на финансовата година – към края на годината или началото на следващата. Това се прави с цел проверката да обхване 2 финансови години (ако например те питат за информация за февруари, март и април), като по този начин общината ще иска да й се върнат обратно неправомерно получените помощи за целия този период.

Какви са основните грешки, които продължаваме да допускаме в момента?

Предоставяме една информация на Такс Офиса, а друга – на общината. В едната институция играем като самотен баща/майка, в другата – като обвързани. На едните казваме, че годишният ни доход е 6000 паунда, на другите – 8000. Тези неща много лесно се сверяват при една проверка. Масова практика е непазенето на копия от всяка форма, която сме изпратили.

При евентуален отказ, обикновено ви посочват конкретна точка или параграф, поради които получавате отказ. Ако нямате копие на подадените документи, не можете да обжалвате това решение и се налага да ги поискате обратно от институцията, която разбира се ще използва възможността да забави цялата процедура и да ви остави да се въртите в тази кошмарна въртележка.

Ако живеете в някоя от двете общини Newham или Walthamstow, които са в „черния списък” на държавата, заради високия процент хора на помощи там, пригответе се за дълга процедура. Ще ви поискат абсолютно всички квитанции и доказателства за всеки разход. А неуспешното му оправдаване, може от своя страна да предизвика данъчна проверка.

По отношение на процедурите към момента по други въпроси, като например – жълта, синя карта, право на безсрочен престой (ILR) и т.н., не мога да отбележа особена промяна. Home Office си е по принцип тромава институция. Понякога работи по-бързо, понякога – по-бавно. През тази година явно й е дошло времето да работи бавно.

И един съвет, който си е азбучна истина. Каквото и да се праща до която и да е институция, трябва да бъде с recorded delivery.

Северино Кожухаров, Safe Advice


Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/10/01 последна редакция в 6:26 AM
Източник : | Снимка :
1206 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки