Общото между млякото с какао и “Британският музей“

      Публикувано на Wednesday, 10 October , 2018      3385 Прегледа     
Общото между млякото с какао и “Британският музей“

  • BG Лондон

Сър Ханс Слоун е роден на 16 Април 1660 г. в Ирландия-лекар и колекционер, с изключително високо поставена личност в Кралското общество. Той участва в основането на Британския музей, а също така въвежда комбинацията мляко с какао в Европа. Днес площадът „ Sloane Square”  в Лондон носи неговото име.
Сър Ханс Слоун среща какаото през 1687 г. , по време на пребиваването си в Ямайка. Той наблюдавал местните жители да го смесват с вода, но съобщава, че е отвратителена комбинация. По-късно прави по-приятна рецепта, а именно с мляко. Когато се връща в Англия, първоначално произвежда и продава течността за аптеките като лекарство. През 19 век „Cadbury Brothers” ( известната шоколадова фабрика) започват да продават кутии шоколад за пиене „Слоун” .

Като младеж той събира естествени предмети и други любопитни факти. Това хоби го подтиква към изучаването на медицината, за което той заминава за Лондон, за да продължи и усъвършенства знанията си по ботаника и фармация. По-късно той пътува из Франция, прекарва известно време в Париж и Монпелие. Там през 1683 г. завършва своята магистърска степен.

След завръщането си Ханс Слоун бързо е приет  в Кралското общество. През 1687 г. той става сътрудник в Колежа на лекарите в Лондон, а от там заминава в Ямайка. По време на пребиваването си, той намира и отбеляза около 800 нови вида растения. През 1696 г. публикува сложен ботанически каталог на латински. През 1693 г. е назначен като  секретар в Кралското общество и той работи в продължение на двадесет години.

След смъртта си  през 1753 г. Сър Слоун завещава своите книги, ръкописи, щампи, рисунки, флора, фауна, медали, монети, печати, и други любопитни факти за нацията. Значителна част от тази колекция по-късно се превръща в основа част от „Британския музей „ и „ Природонаучния музей”  в Лондон.

От П.К.

БГ ВестникКатегория BG Лондон | 2018/10/10 последна редакция в 2:00 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
3386 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки