Очакват бум в търсенето на висшисти на Острова

      Публикувано на Monday, 3 July , 2017      116 Прегледа     
Очакват бум в търсенето на висшисти на Острова

  • BG Лондон

Повече висшисти поиска британският бизнес, очаква се бумът в търсенето да достигне до 18% спрямо миналата година

Висшисти от всякакви специалности могат да се надяват през 2015-та по-лесно да намерят работа във Великобритания, тъй като работодателите възнамеряват да наемат близо 18% повече млади специалисти, отбелязва “Guardian”, като подчертава че това истински бум, в сравнение със скромните 4,3% през 2014 година.Търсенето на млади дипломирани кадри с висше образование във финансовата сфера е най-агресивно с ръст от 42%.

Обнадеждаващата прогноза е от последната публикация на IDS, която анализира сигналите за подобряване на бизнес средата и тенденциите за оживление в британската икономика през настоящата година. След началото на финансовата криза пазарът на труда постави в неравностойно положение завършващите млади висшисти. Ако за едно работно място през 2011 година е имало средно 49 кандидати, през миналата година за всяка вакантна длъжност се състезават повече от 60 дипломирани специалисти..

Експерти по трудовата заетост прогнозират, че липсата на професионална реализация за трайно безработните висшисти ги поставя неравностойно положение.

Констатацията за оживление на пазара се потвърждава и в публикуваното тези дни изследване на Adzuna.co.uk. Изнесените там данни свидетелстват за нарастване в търсенето на специализанти с 37% само за месец май.
Коментирайки тези данни, говорителят на финансовото министерство побърза да обяви, че това е несъмнен знак, за възстановеното доверие в икономиката на Великобритания: наемането на млади висшисти има благотворен социален ефект.

На фона на позитивните, като цяло тенденции, не може да не се отбележи, че повишеното търсене на висшисти не се отразява на предлаганото стартово заплащане. Според допитване 57% от работодателите признават, че са замразили заплатите на нива от преди 2014-та година, а 65% нямат намерение да актуализират ставките през настоящата година. Стагнацията на заплащането се смята за индикация, че понастоящем броят на завършващите висшисти е доста голям и затова средното възнаграждение се колебае около £ 17,500.

Тенденцията към подобрение рязко контрастира с данните, които публикува Евростат за останалите страни. Безработните младежи до 24 години във Великобритания са 20,2%, обаче в Гърция без работа са 58,1%, в Испания – 54,8%, а в България – 30%. В тази ситуация младите висшисти много бързо ще се ориентират към вакантните места, предлагани от бизнеса на Обединеното кралство.

Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/07/03 последна редакция в 1:00 AM
Източник : | Снимка :
117 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки