Одобриха ваксината на AstraZeneca

      Публикувано на Saturday, 30 January , 2021      832 Прегледа     
Одобриха ваксината на AstraZeneca

  • Здраве

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че препоръчва да бъде предоставен пазарен достъп на ваксината срещу COVID-19 на “AstraZeneca“.
Издаването на пазарно разрешение е в ръцете на Европейската комисия и държавите от ЕС, предава БТА.

Регулаторът препоръча медикаментът да се използва за имунизация на граждани над 18-годишна възраст.

Това ще бъде третата ваксина, одобрена в ЕС, след препаратите на “Пфайзер” и “Модерна”.

В последните дни от “AstraZeneca” предупредиха, че не са в състояние засега да изпълнят навреме договора си с ЕК, който предвижда доставката на 400 милиона дози до края на годината.

“В момента имаме три ваксини, одобрени за използване в ЕС. Има и други ваксини, които дават положителни надежди. Трябва да продължим да работим сериозно, за да разработваме и други ваксини, които да ни помогнат в борбата с пандемията”, стана ясно на брифинга на Европейската агенция по лекарствата.

Ваксината на “AstraZenecа” се базира на технология, различна от тази на другите две ваксини. Тя е т.нар. векторна ваксина. При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на “указания” от вируса, причиняващ COVID-19. Когато такъв вектор е вкаран в организма ни, генетичният материал дава инструкции на клетките как да направят белтъка, уникален за коронавируса и създават T-лимфоцити и В-лимфоцити, които знаят как да се борят с него, ако се заразим в бъдеще. Този тип ваксини са по-лесни за съхранение, предава БГНЕС.

Резултатите от клинични изпитания във Великобритания, Бразилия и Южна Африка с общо 24 000 участници сочат, че ваксината е безопасна и ефективна сред хора на възраст над 18 г. Повечето от тях са на възраст между 18 и 55 г. Данните за по-възрастните лица все още не са публични, но “се очаква да има защита, имайки предвид, че в тази възрастова група се наблюдава имунен отговор”. Същевременно ЕМА отчита по-ниската ефективност на ваксината – около 60% според клиничните изпитания.


Етикети:
Категория Здраве, Коронавирус, Свят | 2021/01/30 последна редакция в 2:00 PM
Източник : Днес | Снимка : Google
833 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки