Около една пета от младежите в Босна не са прочели нито една книга

      Публикувано на Thursday, 23 May , 2019      170 Прегледа     
Около една пета от младежите в Босна не са прочели нито една книга

  • Свят

Над 60 процента от младите хора в Босна и Херцеговина са безработни и повечето от тях виждат родната си страна като място, което искат да напуснат, и то завинаги.

За това свидетелстват все по-дългите опашки от млади хора пред посолствата в Сараево и Баня Лука, които чакат за визи, вярвайки, че в някоя от “обетованите страни” ги чакат работа и по-добър живот, пише белградският вестник “Политика”, цитиран от БТА.Според данни от проучване, проведено с подкрепата на германската фондация “Фридрих Еберт”, в което са били обхванати над 1000 младежи, в Босна един от петима безработни младежи безрезултатно търси работа повече от пет години, а над 50 процента търсят работа в продължение на над две години.

Проучването, в което са участвали млади хора на възраст от 14 до 29 години, показва и някои други поразителни факти като например това, че почти 19 процента не са прочели нито една книга в живота си или че 41 процента никога не са били в чужбина, а над 50 процента от децата в бедни семейства имат само основно образование, посочва изданието.

Юсеф Жига, социолог и един от експертите, които са работили върху въпросното проучване, казва, че младежите в Босна в ценностен смисъл на първи план поставят успеха в кариерата, след това физически как изглеждат, самостоятелността и вместването в модерните тенденции, но заедно с това все още не се отричат от някои от ценностите, които характеризират патриархалните общества като брак и брачни задължения, доверие към приятеля, партньора, колегата.

Когато става дума за политика, младежите проявяват пасивност и общо казано са аполитични и нямат доверие в политиците. Около 50 процента са заявили, че политиката изобщо не ги интересува.

Повечето от младежите използват социалните мрежи като главен източник на информация, въз основа на който формират становището си за определени събития.

Те гледат рядко телевизия, а вестници изобщо не четат. Младежите в Босна прекарват свободното си време в кафенета и не ходят на културни прояви. Малка част от тях се занимават със спорт. От войната до днес Босна и Херцеговина е била напусната от 150 000 младежи.

Само през 2015 и 1 2016 г. , според данни на някои неправителствени организации, Босна е била напусната от около 80 000 граждани, предимно млади хора, пише белградският вестник “Политика”.

Етикети:
Категория Свят | 2019/05/23 последна редакция в 8:30 PM
Източник : Топ Новини | Снимка : Google
171 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки