Омбудсманът Диана Ковачева поиска спешни мерки за борба с домашното насилие

      Публикувано на Sunday, 26 April , 2020      1127 Прегледа     
Омбудсманът Диана Ковачева поиска спешни мерки за борба с  домашното насилие

  • България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до правосъдното министерство във връзка с проекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие.

В становището си, разработено съвместно с неправителствени организации,  омбудсманът подкрепя конкретни предложения в законопроекта, например за изменение на едномесечния срок за подаване на молба за заповед за защита от акта на домашно насилие.
Аргументът е, че при много от случаите жените-жертви на насилие у дома, пропускат този твърде кратък за тях срок, което препятства тяхната адекватна защита.

Друг акцент в становището на омбудсмана, засегнат и във видеото по темата във фейсбука й, е липсата на кризисни центрове за подкрепа на жертвите.

            Видеото тук: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1297683267109652&id=1000060397212

„Въпросът с домашното насилие е от ключово значение, особено в момента на извънредното положение, в което се намираме, повечето хора са затворени в домовете си. За съжаление, статистиката показва, че домашното насилие нараства, при положение, че и без тази екстремност на ситуацията, у нас тя е много висока – през изминалата година средно по две жени на месец са изгубили живота си в резултат на брутална проява от страна на партньора си. Затова смятам, че особено сега трябва да бъдат предложени адекватни мерки за подкрепа. В това число са и кризисните центрове, в които жертвите могат да потърсят закрила. За съжаление техният брой е далеч под необходимия минимум за страната 28, а в София е само един, с осем легла“, казва доц. Ковачева.

В становището си тя изрично подчертава, че са необходими и други нормативни изменения в посока премахване на изискването за системност в дефиницията за престъпления, извършени в условията на домашно насилие в Наказателния кодекс, включително изрично криминализиране на брачното изнасилване и криминализиране на всички форми на икономическо и психическо домашно насилие.

„В момента, за да бъде наказан един насилник по-тежко, трябва да има поне три регистрирани акта на насилие срещу партньорката му. Това не винаги е възможно, защото понякога насилието може още от първия път да отнеме живота на жената или да доведе до нейното осакатяване“, казва омбудсманът.


Етикети:
Категория България | 2020/04/26 последна редакция в 6:40 PM
Източник : Омбудсман | Снимка :
1128 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки