Опасностите при кражба на вашата самоличност

      Публикувано на Tuesday, 8 August , 2017      2141 Прегледа     
Опасностите при кражба на вашата самоличност

  • BG Лондон

Кражба на самоличност крие огромна опасност за потърпевшите, защото “крадецът” може много сериозно да злоупотреби с личните данни

Престъплението кражба на самоличност не е от вчера, затова престъпниците доста добре са се усъвършенствали. Поне 1/3 от всички британци са попадали в ситуацията кражба на тяхната самоличност.
По-лошото е, че човек не може да разбере тази измама в момента на нейното извършване, а след известно време.

Защо измамниците извършват кражба на чужда самоличност?

Недоброжелателни лица желаят да се облагодетелстват на гърба на останалите. Кражба на чужда самоличност прилича на обикновената кражба от вашата чанта, вашата кола или от магазина.

Но когато се извършва кражба на самоличността, работа отнема много повече време и изисква много по-голяма интелигентност.

Мошениците започват да издирват информация за някое лица – трите имена, датата му на раждане, адрес – предишен и настоящ.

Колкото повече данни съберат, толкова повече те ще могат да се представят за чуждия човек.

Когато разполагат с чужди лични данни, тези измамници могат:

1. Да получат кредит от банката или кредитна карта. Те ще харчат, но няма да изплащат задълженията си, а след време банковите служители ще започнат да търсят кредитополучателя – потърпевшото лице, което не знае нищо.

2. Да представят документите в Общината и да получават помощи вместо вас.

3. Да разкрият банкови сметки, за да перат пари или да правят други банкови трансфери.

4. Да сключат договори с мобилните оператори, да си вземат телефони и да говорят за ваша сметка.

5. Да купуват стоки по интернет, които после потърпевшите ще трябва да заплатят.

6. Да се сдобият с лични документи – чуждите лични данни и снимката на измамниците – паспорт, шофьорска книжка, пропуски и други.

Няколко начина, по които можете да се предпазите:

1. Когато сменяте адреса, незабавно уведомете банката, общината и комуналните дружества

Идеята е на стария ви адрес да не пристигат различни сметки и други писма, които измамниците могат да откраднат и да вземат вашите лични данни.

Колкото по-бързо съобщите новия си адрес, толкова по-малко главоболия ще имате.

2. Помолете съседите за помощ

Ако решите да пътувате извън дома за по-дълго време (повече от 2 дена) за почивка, в командировка, престой в болница и други, помолете вашите съседи да прибират от пощата писмата, банковите извлечения, сметките за газ и други, които получавате, за да не попаднат в ръцете на злонамерени.

3. Късайте старите документи и писмата, преди да ги изхвърлите

Хората, които работят в офиси знаят, че кореспонденцията не се изхвърля директно на боклука, а се раздробява на специална машина, за да не може да изтече поверителна информация.

Вкъщи човек не може да има подобна машина за унищожаване на хартия, но може да накъса писмата и другите ненужни документи, за да не могат да бъдат разчетени.

4. Внимавайте с кредитните карти

Когато давате вашата кредитна карта, за да се разплатите с нея, наблюдавайте служебното лице, защото картата може да бъде много бързо сканирана.

Измамниците не разполагат с вашия PIN (ПИН) код, но имат клонинг на вашата карта.

Във Великобритания могат да го използват при покупка на стоки онлайн, а в чужбина, където няма въведена защита на кредитните карти, могат да я използват и за други разплащания.

5. Проверявайте банковите си сметки редовно

С помощта на интернет банкиране можете лесно, бързо и редовно да проверявате банковата си сметка. Ако откриете, че липсват средства или са били преведи големи суми, реагирайте незабавно като уведомете банката.

Дори и да си ви сложили чужди пари по сметката, рано или късно властите ще ви разкрият.

6. Пазете и променяйте PIN кода

Когато въвеждате вашия PIN код на банкомата или при плащане в магазина, покривайте с ръка или пък с друг предмет клавиатурата, докато въвеждате цифрите.

За по-голяма сигурност вашият PIN код трябва да бъде различен от другите пароли, които използвате. Помнете го, но не го записвайте или го запишете по някакъв дискретен начин в тефтера или телефона, като не пишете, че е PIN код.

Променяйте го от време на време, за още по-голяма сигурност.

7. Проверявайте вашата кредитна история

Следете периодично вашето кредитно досие. Така ще разберете дали някой е кандидатствал за кредитни карти, за заеми или други банкови сметки вместо вас. Ако забележите нещо, реагирайте светкавично.

8. “Фишинг” мейлите са опасни

“Фишинг” мейлите са фалшиви мейли, изпратени от злонамерени лица, които се представят за вашата банка или друга институция.

Те искат от своите “клиенти” да им изпратите своите лични данни.

Можете да различите един “фишинг” мейл по това, че обръщението не е лично, а пише “Уважаеми клиенти”.

Вашата банка, например, ще адресира обръщението лично Уважаеми Г-н … (Dear Sir) или Уважаема Г-жо… (Dear Mrs / Ms).

Когато имате взаимоотношения с банката, тя е взела вашите лични данни и ги е вкарала в базата данни, затова не е необходимо да ви ги иска чрез мейли.

Грижете се за вашата сигурност и не позволявайте кражба на вашата самоличност!


Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/08/08 последна редакция в 10:00 PM
Източник : | Снимка :
2142 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки