Опасността от Brexit без сделка се завръща на фона на удара от пандемията

      Публикувано на Tuesday, 9 June , 2020      3832 Прегледа     
Опасността от Brexit без сделка се завръща на фона на удара от пандемията

  • Брекзит

Заплахата от Brexit без сделка се завръща на фона на трудностите пред британската икономика, предизвикани от коронавирусната пандемия, пише Bloomberg.

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз навлизат в последния кръг преди насрочената ключова среща по-късно този месец, като се увеличават шансовете Кралството да приключи транзитния си период след Brexit на 31 декември без постигнато споразумение за свободна търговия.
За момента Лондон отрича всяка възможност да отложи финалната си раздяла с блока заради пандемията.

Според икономист на Deutsche Bank Brexit без сделка ще намали наполовина темпа на растеж на британската икономика през следващата година до 1.5%. Изследователската група Changing Europe изчислява, че брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство може да се свие с 8% за период от 10 години заради търговските бариери и понижената производителност.

Представители на Citigroup смятат, че икономическият шок може да принуди Английската централна банка да понижи основните лихвени проценти под нулата, тъй като фискалната политика и други инструменти вероятно се окажат недостатъчни за преодоляването му.

Компаниите сега трябва да намерят начин как да се подготвят за Brexit на фона на тежкия удар от пандемията. Много от тях все още са затворени, с увеличени дългове или се борят да се справят с мерките срещу разпространението на заразата.

“Допълнителният дълг, който фирмите поемат, може да направи процеса по Brexit по-труден за тях”, смята Алън Уинтърс от Университета в Съсекс. Миналия месец той отбеляза, че въвеждането на търговски бариери и промените в отношенията между Великобритания и ЕС ще изискват основна преориентация за износа. Според него обаче силно задлъжнелите дружества няма да имат възможност да инвестират в развитието си на нови пазари.

Въпреки че Лондон и Брюксел продължават да твърдят, че постигането на споразумение е най-желаният изход от разговорите между тях, липсата на сериозен напредък и оставащото малко време увеличават възможността двете страни да не сключат сделка – според анализатори на Eurasia Group шансът за това е 55%. Еврокомисарят по търговията Фил Хоган заяви пред RTE миналия месец, че Великобритания “може ефективно да обвини Covid за всичко”.

При липса на сделка до края на годината Кралството ще започне да търгува със страните членки на ЕС според условията на Световната търговска организация. Това може да доведе до ускъпяването на автомобили, фармацевтични продукти, пластмаса и други, както и да създаде неуредици при веригите им на доставка в Европа.

Ударът от коронавирусната пандемия върху доставките беше предупредителен сигнал за това, което може би предстои. Над 80-процентен дял от малките и средни производствени компании в Кралството твърдят, че пандемията е повлияла на веригите им на доставка. Междувременно някои от тях посочват, че подготовката им за Brexit се е оказала полезна в ситуацията, но други отбелязват, че изпитват недостиг на продукти.

Министърът на британския кабинет Майкъл Гоув миналата седмица коментира нуждата от скъсяване на веригите на доставка, която би увеличила, по негови думи, устойчивостта на страните.

Според експерти обаче това може да доведе до допълнително oскъпяване на продуктите, а географската близост на Кралството с ЕС значи, че блокът ще остане негов важен търговски партньор.

Филип Хамънд, бивш британски финансов министър, заяви миналата седмица, че Лондон трябва да потърси вариант поне за временна сделка с ЕС, която да предпази работните места.


Етикети:
Категория Брекзит, Лондон | 2020/06/09 последна редакция в 10:00 PM
Източник : Блумбърг | Снимка : Google
3833 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки