Орбан разчита на младите, но те гледат навън

      Публикувано на Thursday, 5 April , 2018      9 Прегледа      Коментари Добави коментар
Орбан разчита на младите, но те гледат навън

  • Свят

20-годишната студентка Лаура Балаш внимателно ще избере за кого да гласува на изборите в неделя, защото изходът от тях може да определи дали ще емигрира, или не.

Студентката учи филмови и медийни науки в най-стария университет в страната – Будапещенския университет “Лоранд Етвеш”.

Той е и алма матер на премиера Виктор Орбан, но Балаш е категорична, че няма да подкрепи настоящата власт.

Университетът бе активистки център през осемдесетте и много от сегашните му студенти също имат категорични политически възгледи.

Самата Балаш се колебае между социалистите и лявата партия LMP (“Политиката може да бъде различна”).

“Но няма да гласувам за управляващите партии, защото не дават достатъчно свобода и вече няма възможност дори да разсъждаваш. Не виждам бъдещето си в такава среда”, казва тя пред агенция “Ройтерс”.

“Не съм доволна от посоката, в която е поела образователната система, нито от националистическите настроения, които демонстрират”, казва друга студентка от Будапещенския университет Ештер Якаб.

Орбан основа партията си “Фидеш” след завършването на университета през 1987 г. и в началото бе либерал. Но в последните осем години използва силните си мандати да тласне страната към антимюсюлмански настроения и национализъм, за които критиците му казват, че подкопават демокрацията.

В своя скорошна реч той обяви, че изборите ще определят дали Унгария ще бъде залята с имигранти и че студентите са “бастион” на бъдещето.

Но проучване на либералния институт “Републикон” показва, че 40% от хората на възраст между 18 и 24 години искат да се преместят в чужбина или член на семейството им има това намерение.

До голяма степен това се дължи на икономически фактори. Макар заплатите да се повишиха осезаемо по време на последния мандат на Орбан, те все още изоставт от тези на Запад. “Мисля, че ще поработя в чужбина няколко години и после ще се върна”, казва 21-годишния студент по инженерни науки от гр. Мишколц Жолт Белишки.

Етикети:
Категория Свят | 2018/04/05 последна редакция в 12:00 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
10 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки