Начало Свят Орбан разчита на младите, но те гледат навън

Орбан разчита на младите, но те гледат навънКатегория Свят | 2018/04/05 at 12:00 PM | 70
Коментари ->> Добави Коментар

20-годишната студентка Лаура Балаш внимателно ще избере за кого да гласува на изборите в неделя, защото изходът от тях може да определи дали ще емигрира, или не.

Студентката учи филмови и медийни науки в най-стария университет в страната – Будапещенския университет “Лоранд Етвеш”.Той е и алма матер на премиера Виктор Орбан, но Балаш е категорична, че няма да подкрепи настоящата власт.

Университетът бе активистки център през осемдесетте и много от сегашните му студенти също имат категорични политически възгледи.

Самата Балаш се колебае между социалистите и лявата партия LMP (“Политиката може да бъде различна”).

“Но няма да гласувам за управляващите партии, защото не дават достатъчно свобода и вече няма възможност дори да разсъждаваш. Не виждам бъдещето си в такава среда”, казва тя пред агенция “Ройтерс”.

“Не съм доволна от посоката, в която е поела образователната система, нито от националистическите настроения, които демонстрират”, казва друга студентка от Будапещенския университет Ештер Якаб.

Орбан основа партията си “Фидеш” след завършването на университета през 1987 г. и в началото бе либерал. Но в последните осем години използва силните си мандати да тласне страната към антимюсюлмански настроения и национализъм, за които критиците му казват, че подкопават демокрацията.

В своя скорошна реч той обяви, че изборите ще определят дали Унгария ще бъде залята с имигранти и че студентите са “бастион” на бъдещето.

Но проучване на либералния институт “Републикон” показва, че 40% от хората на възраст между 18 и 24 години искат да се преместят в чужбина или член на семейството им има това намерение.

До голяма степен това се дължи на икономически фактори. Макар заплатите да се повишиха осезаемо по време на последния мандат на Орбан, те все още изоставт от тези на Запад. “Мисля, че ще поработя в чужбина няколко години и после ще се върна”, казва 21-годишния студент по инженерни науки от гр. Мишколц Жолт Белишки.Етикети: #

Категория Свят | 2018/04/05 at 12:00 PM
71 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дневник | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама