От бригадата във ферма към Лондон

      Публикувано на Sunday, 12 August , 2018      2133 Прегледа     
От бригадата във ферма към Лондон

  • BG Лондон

Идвайки от фермата в града първият и основен проблем, с който се сблъскваме, е невъзможността да започнем бързо работа, защото не разполагаме с пълния набор от документи.

Обикновено отсядаме у приятели, на които разчитаме предварително да ни информират каква е ситуацията, има ли работа, а всичко останало възприемаме едва ли не като досадна формалност.
Масово се идва например с нагласата, че селфимплоймънтът означава да се работи като лейбър към строителна компания, а не да се води собствен бизнес.

И ударът, който следва, е голям, защото спестените пари от бригадата започват да се топят с часове, когато заживяваме в града. Двата основни сценария произтичат от това как сте започнали работа във фермата. Ако сте попаднали там по схемата на Agricultural Seasonal Workers, се предполага, че имате осигурено разрешително за работа към съответната ферма (синя или лилава карта), банкова сметка и национален осигурителен номер. В този случай е желателно, преди да се дойде в Лондон, да си изиска от Такс Офиса данъчен номер и да се попълни формуляр за регистрация като self employed или за откриване на собствена компания.

Другият вариант е проблемният – когато се отива по ферми на базата на щедри обещания от сорта на „започнете работа, пък ние ще ви изкараме жълти карти, ще ви запишем като студенти, самонаети и т.н”. Нищо не се придвижва и така в един момент, когато работата свърши, потегляте към Лондон или Манчестър без банкова сметка и NIN. И започва голямата мъка – ваденето на национален осигурителен номер, което се точи месеци наред в големите градове.

Когато напускате фермата,трябва да изискате на всяка цена формата Р45, която се издава от Такс Офиса при напускане на работа (за повече подробности: www.hmrc.gov.uk). Този документ удостоверява за какъв период от вашия престой във фермата са ви удържали данъци и в какъв размер. Това ще ви спести много нерви, когато дойде време за приключване на финансовата година след няколко месеца и ще ви се наложи тепърва да доказвате, че сте работили във ферма, а документите от офиса й ще се бавят поради една или друга причина.

Да не забравяме, че данъчната декларация включва както прихода от имплоймънт по време на работата ви във фермата, така и прихода от селфимплоймънт, който сте заработили след това и необявяването на дохода ви от фермата може да предизвика незабавното съмнение на данъчните, които са особено чувствителни на темата „personal allowance” (необлагаем минимум). Така че – не чакайте да ви изпратят от фермата вашите пейслипове и формуляра Р45 – изискайте ги веднага и на място.

Ако вече разполагате с национален осигурителен номер и предполагаем адрес, на който ще отседнете, дайте ги на Такс Офиса поне един месец преди напускането на фермата, като обявите, че започвате работа и поискате да пратят вашия данъчен номер (UTR) на новия ви адрес. Така ще си спестите няколко седмици в очакване на този номер и ако например смятате да работите в строителството, ще ви остане единствено задачата да си вземете CSCS теста по безопасност на труда, което става в рамките на една седмица.

Както виждате, най-същественият момент при преместването в града е решаването на въпроса за националния осигурителен номер, което по възможност трябва да стане още докато сте във фермата.
Ако нямате NIN, хвърлете всички усилия, за да уговорите вашия работодател да ви го извади! Изваждането на такъв номер става много по-лесно, докато работите все още там.

Емиграцията, огромната цифра чакащи, кандидатстващите за социални помощи и бенефити са все фактори, които правят процедурата в големия град по-дълга, а проверките много по-стриктни.

Коректните работодатели по фермите ще са склонни да ви съдействат за изкарването на NIN. Ако договорът ви е за над 6 месеца, в повечето случаи те дори са длъжни да го направят. Силните ви аргументи в случая са вашата лоялност и качеството на труда ви. Ако заявите, че възнамерявате да работите тук повече от два месеца и догодина отново ще кандидатствате за работа в тази ферма, значи е редно наистина да имате осигурителен номер. Разбира се, нещата понякога допират и до вижданията на самия фермер.

Някои от тях гледат да не си създават допълнителни ангажименти или пък възразяват, че ще се наложи да не работите за един ден по време на пиковия сезон. Други по-големи ферми обаче уреждат ден за интервюта, когато във фермата идва служител от най-близкия JobCentre и изкарва по 10 броя NIN. Всичко в случая зависи откоректността на отношенията ви. Ако сте демонстрирали сериозност и отговорност до момента, не би трябвало да имате проблеми, и обратно – ако още от първия ден сте показали незаинтересованост и сте демонстрирали (съзнателно или не), че ползвате фермата, за да уредите по най-бързия начин следващата ви стъпка, тогава е твърде вероятно да ви бъде отказано съдействие.

Много важен момент при подготовката за преместването в града е да разполагате с адрес за кореспонденция, с който да ви услужат на първо време. Това ще позволи на писмата ви за регистрация като self employed да пристигнат навреме преди преместването ви.

Другият път, който избират по-малка част от хората по бригадите, е да продължат престоя си във Великобритания, като се записват на full-time обучение към даден колеж или университет. Този вариант е по-лесен за неразполагащите с NIN, защото им дава правото да работят, макар и на ограничено работно време (до 20 часа седмично).

Представяте едно писмо от работодател и по този начин вече имате двата необходими документа, плюс паспорта, след което взимането на националния осигурителен номер ще стане доста по-лесно. За разлика от този случай при селфимплоймънта ще отварят цяло едно разследване и ви искат нови и нови доказателства за вашия бизнес.

Както виждаме, скандалите по британските ферми доста намаляха през последните две години и има редица лицензирани трудови посредници на пазара, които предлагат добри договори с ферми и съдействат за изваждането на всички важни документи. Така че подготовката за успешното и безпроблемно преместване от фермата в града започва още от България със задължителна проверка на нашия трудов посредник – агенцията, и нашия пряк работодател – фермата. Необходимо е да се проучи дали агенцията, която ни праща на бригада, работи с ферми и работодатели,регистрирани от официалния лицензионен орган във Великобритания – GLA (Gangmasters’ Licensing Authority) и дали самата агенция е регистрирана по английското, а не по българското законодателство, защото едно оплакване от тях в първия случай ще има много по-голям ефект. От друга страна, добре е контактът ви със счетоводителя да не става едва след като се преместите в града и тогава чак да разбирате постфактум, че имате неуредени сметки с фермата.

Необходимо е и да се направи консултация още в първите седмици на пристигането ви във фермата, за да имате яснота какви документи трябва да подготвите, изискате и запазите, докато сте още там. Нито един от клиентите ми до момента не е изискал, напускайки фермата си, такъв важен документ като Р45. А немалка част от хората се връщат за известен период в България, преди да дойдат отново тук, и когато не разполагат с Р45, не могат да си върнат дължимите суми по данъците за периода им на работа във фермата.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/08/12 последна редакция в 2:00 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
2134 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки