Отказаните визи на българи за САЩ са вече под 10%

      Публикувано на Tuesday, 22 December , 2020      955 Прегледа     
Отказаните визи на българи за САЩ са вече под 10%

  • Бизнес

Процентът на отказани визи за българи от американските власти падна под 10% през фискалната 2019 година, става ясно от отчет на Европейската комисия (ЕК).

Брюксел работи за пълна реципрочност на визовия режим със САЩ и преговаря с Вашингтон за премахването на визите за гражданите на България, Хърватия, Румъния и Кипър.
През тази година е имало няколко тристранни срещи – между властите в САЩ, ЕК и представители на четирите държави, става ясно от документа. Според последните разговори, водени в началото на декември и четирите държави подобряват показателите си по отношение на изискванията за премахването на визовия режим със САЩ.

Има намаление на процента на отказани визи – за България те вече са 9,75%.

За Румъния той е 9,1 на сто, за Хърватия е под 4%, а за Кипър – под 3% и страната вече изпълнява изискването на американската администрация.

Данните за 2020 година все още не са публикувани.

Процентът отказани визи е един от основните показатели, на базата на който Вашингтон взима решение дали да премахне визите. Четирите страни са изпълнили и други важни изисквания, свързани с издаването на докомунети за самоличност. Опасения обаче будят схемите за бързо даване на гражданство, както и измами в паспортните служби, отбелязват от ЕК.

Държавите обаче не са изпълнили изцяло изискването за ратифициране на Споразумението за превенция и борба със престъпленията, макар и да има прогрес в тази насока, и през 2021 година работата по това задължение ще продължи. САЩ посочват още, че държавите имат още неизпълнени изисквания по отношение на мерките за борба с тероризма и увеличаване на капацитета за националните системи за наблюдение.

В ЕК очакват първите действия около визовата реципрочност след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари 2021 година. Следващата планирана тристранна среща ще се проведе през пролетта на 2021 година.

От Брюксел отбелязват нееднократно в своя отчет, че пълната визова реципрочност е приоритет в работата на Европейската комисия.

Този документ е в отговор и на резолюция на Европейския парламент, в която се настоява общността да изпълни записаното в законодателството и да наложи визи за американските граждани, ако не бъдат премахнати визите за българи, хървати, кипърци и румънци.


Етикети:
Категория Бизнес, България | 2020/12/22 последна редакция в 2:46 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
956 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки