Откажете се от щастието, за да бъдете щастливи

      Публикувано на Friday, 11 December , 2020      765 Прегледа     
Откажете се от щастието, за да бъдете щастливи

  • Лайф

Щастие е дума с прекалено силен положителен смисъл, заради което повечето хора я свързват със земен рай, финална права, която, ако някога стигнат, ще изпитват само радост, удовлетворение и любов.
Затова, когато се появят емоции от т.нар. негативна скала като страх, разочарование и страдание, хората автоматично решават, че някъде грешат. Така стават нещастни от факта, че са нещастни.

Сред най-досадните общи постулати е фразата “Трябва да бъдеш щастлив” и именно тя носи най-много нещастие, защото е трудно да се изпълнява всеки ден, по всяко време и при всякакви обстоятелства. Но тъй като сме социални същества и искаме да се впишем в общите рамки, се съпротивляваме срещу негативните емоции, чувстваме се зле заради тях и се насилваме да бъдем щастливи, да “мислим положително”, защото така трябва.

В този случай кое е най-доброто, което може да направите? Откажете се от щастието! Спрете да го търсите!

Ако непрекъснато се съпротивлявате срещу нещастието и потискате всеки намек за него, познайте какво ще се случи – проблеми и провали на всяка крачка. Поредицата от спадове ще ви превърне в кълбо от нерви, мърморещо човече, което е убедено, че само в неговия живот има трудности, докато останалите изпълняват целите си с едно щракване на пръсти.

С въпросите “Защо това се случи точно на мен”, “Как можех да го предотвратя”, “Можеше ли да реагирам по различен начин” влизате във въртележка, която ви води към нов и нов упрек и следователно към парадокса нещастен съм, защото съм нещастен. Също толкова нелепо е и напълно да игнорирате отрицателното събитие, а ако например колата ви се развали по средата на магистралата, вие да си кажете “Не! Това не ми се случва. Аз съм на поляна сред цъфнали маргаритки” или “Лежа на плажа, докато косата ми попива капките на морето”.

Бягайки от реалността, по който и да е начин, не заблуждаваме нито хората около себе си, нито себе си. Да кажем, че наистина колата ви се е развалила. Имате опция да вините Господ, Вселената и себе си, може и мислено да се пренесете на друга планета, за да се чувствате по-добре, но дали това променя факта, че колата ви е развалена. Ни най-малко. Докато вие се съпротивлявате срещу реалността, тя си остава в същото положение и ще ви тормози, щом не реагирате адекватно.

А адекватно е да си признаете, че колата е счупена. Лошото е, че закъснявам с плановете си и трябва да похарча пари за ремонта, а хубавото е, че ми се наложи да вървя по-често пеша и да карам колело, с което се погрижих за здравето си, а в най-належащите моменти ми услужиха приятели, което пък доказва, че съм се сближил с лоялни хора. Ако имате нужда да повдигнете духа си, фокусирайте се върху положителната страна, но не пренебрегвайте отрицателната.

Оглеждайки се около себе си, ще видите, че светът не е черно-бял. Във всяко добро има и зло, а във всяко зло има и добро. Щастието и нещастието не са отделни едно от друго състояния, те са две половини на едно цяло. И когато ви се случи нещо неприятно, точно в същия момент ви се отваря врата и към нещо хубаво. Но с отрицание и критика ще виждаме само провали, а не възможности да бъдем щастливи, макар и не така както сме планирали.

Като се опитвате да мислите положително и се надявате на чудо, но не предприемате нищо, за да приемете положението си, ще стоите в една и съща ситуация доста дълго време.

Положително мислене, скъпи хора, не означава да отричаш истината. То е да имаш цел, да вършиш към нея и да вярваш, че усилията ти не са напразни. Резултат може да дойде след 1 ден, след 3 месеца или след 20 години, но положеният труд ще си струва. То е да си уверен в себе си въпреки спъванията, да си убеден, че си достатъчно способен и талантлив, за да отидеш, където пожелаеш, без да мериш порциите на щастие и нещастие.

Щастието дрогира, замъглява преценката ни, кара ни да уловим момента и да забравим кои сме. Когато сме щастливи, сме мързеливи, отдалечили сме се от креативността и изобретателността си. Пълним живота си с удоволствия и им се наслаждаваме сега, в настоящето.

Нещастието, от друга страна, е трезвото мислене, моралният махмурлук, който ни заземява и показва какво има най-голямо значение за нас. Помага ни да осъзнаем ценностите си, а следвайки ценностите си, ще бъдем щастливи.


Етикети:
Категория Лайф | 2020/12/11 последна редакция в 7:00 PM
Източник : High View Art | Снимка : Google
766 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки