Откритието, което кара раните да зарастват по-бързо

      Публикувано на Sunday, 1 September , 2019      2203 Прегледа     
Откритието, което кара раните да зарастват по-бързо

  • Здраве

”Най-важното нещо, за да успееш при откриването на нещо ново в която и да е сфера, според мен е желанието да помагаш на хората. Това е, което ме мотивира близо пет години да правя опити, за да намеря начин раните да зарастват по-бързо”.

С този стремеж и след множество опити докторът по физиология Евелина Важейо от Швеция успява да направи своята малка стъпка в медицината – докато е докторант, тя открива, че раните могат да зарастват буквално за 24 часа, ако на мястото се поставят млечнокисели бактерии, експресиращи различни човешки терапевтични протеини.
Днес Евелина Важейо има стартираща компания Ilya Pharma, която с помощта на изследвания от Университета Упсала и Шведския университет по селскостопански науки, се опитва да превърне откритието в патентовано медицинско изделие. Стартъпът е реализиран с подкрепата на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) към Европейската комисия и бе представен на годишната конференция за иновации на института в Париж.

Малки биореактори върху раните

“На раните, които не са третирани, им трябват дни, а понякога и седмици, за да зараснат. Опитите ни с мишки показват, че малки рани, третирани с човешките терапевтични протеини, се затварят видимо на следващия ден”, разказва Евелина Важейо.

Човешките терапевтични протеини се доставят на място в раните чрез живи млечнокисели бактерии, действащи като малки биореактори. Според учените това е много ефективен от гледна точка на разходите начин за доставка на биологични лекарства, който разчита на лиофилизирана формула с добра стабилност.

“Млечнокиселите бактерии се възстановяват непосредствено преди употреба чрез добавяне на малък обем вода”, обяснява Евелина Важейо.

За ползите от откритието

Лечението по този метод е насочено към функцията на тъканно-резистентни имунни клетки, а механизмът за ускорено излекуване е определен от учените.

“Ползите от иновацията могат да бъдат най-големи при хората с диабет, при които могат да се появят и хронични рани. Изследват се и заболявания на стомашно-чревния тракт като например раздразнените черва”, обяснява Евелина Важейо.

В момента се правят поредни изследвания за възможностите раните да зарастват с помощта на млечнокисели бактерии, експресиращи различни човешки терапевтични протеини. Предстои откритието да кандидатства за медицински патент.


Етикети:
Категория Здраве | 2019/09/01 последна редакция в 2:30 AM
Източник : Дневник | Снимка : Google
2204 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки