Паника във Великобритания: Кой ще прибира реколтата след Брекзит?

      Публикувано на Thursday, 11 April , 2019      203 Прегледа     
Паника във Великобритания: Кой ще прибира реколтата след Брекзит?

  • Лондон

Великобритания е напълно зависима от чуждестранните си работници, за да прибере реколтата от плодове и зеленчуци.

Според британския Съюз на земеделските производители от 60 000 души сезонни работници по полетата, едва 1% са британци.Останалите идват от Източна Европа, най-много-от България и Румъния. Това пише в статия “Индипендънт”.

Докато страната е част от Европейския съюз, свободното движение на хора е гарантирано, в това число и на работниците, които идват за прибиране на реколтата. Те остават тук между 4 и 6 месеца и след това се връщат вкъщи.

След Брекзит обаче нещата ще се променят и фермерите отсега са в паника. Недостигът на работна ръка вече се усеща и тази година десетки хектари с ягоди изгниха, защото нямаше кой да ги прибере от полето.

Фермери са категорични, че вече има 30-40% недостиг на работна ръка и то преди Брекзит да се е случил официално.

Тереза Мей засили страховете на фермерите като заяви, че страната ще си върне контрола на границите и ще намали драстично миграцията.

Критиците на излизането от ЕС обаче твърдят, че Великобритания отчаяно се нуждае от чуждестранни работници – не само “най-добрите и най-блестящи” в области като финансите, техниката и медицината, а и такива, които почистват хотелските стаи в Брайтън и берат домати в Норфолк.

Вариантите са два – наемането на британски граждани или внос на работници от други държави като Беларус, Непал и Филипините.

Стефани Морел, директор на компания, набираща работници за около 200 британски ферми е категорична- няма как да бъдат наети британски граждани.

“От 10 000 заявления за работа, само две бяха на британци”, посочва тя. Морел дава и своето мнение за това:” Работата започва от ранни часове, физическото усилие е голямо, работи се само няколко месеца в годината и транспортните разходи, ако не си от района, са доста големи”.

Положението е толкова отчайващо ,че вече има и нестандартни предложения-например да се изпращат затворници да работят във фермите.

Други искат роботи да заменят работниците, но те не могат да се справят с такива лесно нараними плодове като ягодите например.

Етикети:
Категория Лондон | 2019/04/11 последна редакция в 4:30 PM
Източник : Дир | Снимка : Google
204 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки