Париж забранява движението в центъра на града от 2022 г.

      Публикувано на Thursday, 20 May , 2021      727 Прегледа     
Париж забранява движението в центъра на града от 2022 г.

  • Свят

План за драстично намаляване на автомобилния трафик в центъра на френската столица Париж от 2022 г. е предложен от градския съвет.

Схемата ще забрани движението в четири централни области, като вместо това ще даде приоритет на велосипедистите, пешеходците и обществения транспорт.
Зоната с нисък трафик ще доведе до “по-малко замърсен, по-зелен, по-спокоен и по-безопасен град“, казва съветът.

По време на пандемията Париж добави стотици километри велоалеи.

Кметът Ан Идалго бе преизбрана миналата година с платформа за създаване на “15-минутен град”, което улеснява достъпа на жителите до магазини, училища и услуги в рамките на четвърт час от дома, пеша или с велосипед.

В сряда стартира консултация по новия план с жителите на Париж. Жителите в центъра и фирмите все още ще имат право да шофират в централната зона, но движението ще бъде забранено.

Консултацията казва, че плановете са “част от движение за възстановяване на градско пространство, използвано от автомобили, в полза на нови, по-лесни за ползване и по-малко замърсяващи дейности”.

Кметството на Париж публикува предложена карта, показваща района, който трябва да бъде включен, който се простира от Бастилията на изток до Тюйлери на запад и обхваща двата бряга на Сена, включително част от Сен Жермен.

Заместник-кметът на Париж Давид Белиард коментира, че схемата е последвала примера на други градове като Мадрид, Нант и Рим, които са променили части на някои райони в пешеходни.

Планът обаче “не е свързан с пълното премахване на трафика”, обясни Белиард и покани жителите да споделят своите мисли по предложението във въпросник.

Живущите там, хората с намалена подвижност, такситата и местните търговци все още ще имат достъп до центъра на града”, допълва заместник-кметът.

Консултацията, която трябва да приключи по-късно тази година, ще изиграе роля при определянето на това кой ще има право да влиза в зоната.


Етикети:
Категория Свят | 2021/05/20 последна редакция в 2:00 PM
Източник : Нюз | Снимка : Google
728 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки