Пентагона иска пристанището на Александруполис

      Публикувано на Friday, 4 October , 2019      397 Прегледа     
Пентагона иска пристанището на Александруполис

  • Европа

След назначаването на нови администрации в пристанищните власти на Волос, Кавала, Игуменица и Корфу, държавният фонд за разпродажба TAIPED се очаква да вземе решение до края на октомври за използването на други 10 регионални пристанища, включително и това в Александруполис.Очаква се обаче използването на Александруполис, за което се планираше първо да бъде приватизирано, да бъде замразено.

Промяната в намерението на гръцките власти идва след споразумението за взаимно отбранително сътрудничество между Гърция и САЩ, което предвижда частично използване на инфраструктурата на пристанището от американски сили.

САЩ се интересуват от пристанището в Александруполис по енергийни и военни причини, особено след приватизацията на пристанищната администрация в Солун.

Тракийското пристанище предлага достъп до морски, автомобилен, железопътен и въздушен транспорт.

Намира се в точка, която сега е пряко свързана с Егнатия одос – магистралата, която минава през Северна Гърция – и железопътната линия към Солун и до границите с Турция и България.

Освен това е близо до трансатлантическия тръбопровод (TAP) и трасето на тръбопровода Гърция-България (IGB), като и двата ще транспортират природен газ.

Наскоро бе пусната железопътна връзка между новия контейнерен терминал на пристанище Александруполис и националната железопътна мрежа, която позволява връзка с балканските държави и държави по Черноморието и предоставя възможност за комбиниран транспорт (влак и кораб).

Александруполис също е в центъра на плановете за внос на американски втечнен природен газ на Балканите чрез планираното изграждане на офшорна станция за газификация на втечнен природен газ от американски и гръцки бизнес интереси.

Етикети:
Категория Европа, САЩ | 2019/10/04 последна редакция в 9:53 AM
Източник : Нюз | Снимка : Google
398 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки