Перспективите пред цените на жилищата на Острова са най-мрачните от 8 години

      Публикувано на Saturday, 16 February , 2019      386 Прегледа     
Перспективите пред цените на жилищата на Острова са най-мрачните от 8 години


Британските имотни експерти са най-песимистично настроени за перспективите в краткосрочен план пред цените на жилищата от близо осем години насам,а продавачите избягват да пускат жилищата си на пазара преди Brexit, показва допитване на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS), цитирано от Ройтерс.

RICS съобщава, че месечният му баланс на цените на жилищата е достигнал -22 миналия месец спрямо -19 през декември, което е най-ниското му ниво от юли 2012 г. Спадът е по-голям в сравнение с прогнозите на икономисти, участвали в допитване на Ройтерс.

В отговор на въпрос за перспективите пред цените на жилищата в идните три месеца консултантите са заявили, че очакват най-големия повсеместен спад на цените от февруари 2011 г.

Допитването засилва други признаци за слабост на жилищния пазар във Великобритания и на голяма част от икономиката като цяло преди очакваната дата на Brexit 29 март.

„Разрешаването на преговорите за Brexit е смятано за изключително важно, за да насърчи потенциалните купувачи да се върнат на пазара“, казва главният икономист на RICS Саймън Рубинсън.

Великобритания е напът да напусне Европейския съюз без сделка, ако премиерът Тереза Мей не договори ревизиране на споразумението с блока, което да е приемливо за разединената й партия и за парламента.

Обемът от имоти, обявени за продажба, е отбелязал най-големия си спад от юли 2016 г. насам, точно след като Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз.

Консултантите съобщават за спадащи цени на имотите в по-голямата част от Англия, но в същото време в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия е отбелязан ръст.

Най-голямото понижение е регистрирано в Лондон и в Югоизточна Англия, където достъпността вече е на най-ниското си ниво, а търсенето беше най-силно засегнато от по-високите данъци върху придобитите имоти с инвестиционна цел за чуждестранните купувачи и за жилищата на стойност над 1 млн. паунда.

Публикувани в сряда официални данни показаха, че цените на жилищата във Великобритания са се покачили с 2,5% на годишна основа през декември, което е най-слабият ръст от юли 2013 г. насам.

RICS очаква тази година цените да се запазят сравнително непроменени и да нараснат с около 11% в идните пет години.

Етикети:
Категория Лондон | 2019/02/16 последна редакция в 7:30 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
387 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки