Пет предпоставки за успешна кариера

      Публикувано на Sunday, 23 December , 2018      1355 Прегледа     
Пет предпоставки за успешна кариера

  • BG Лондон

Навремето Джим Рендъл във своята „Формула на успеха” прави интересно наблюдение.

Той изследва кариерата на хиляди успешни предприемачи, актьори, финансисти и стига до извода, че „резкият пробив” и „преломният момент” са мит в 99 на сто от случаите.
Успехът идва постепенно, дори когато отстрани не изглежда така, убеден е той. „Ако един актьор прави „пробив” с един филм, пред него има, да кажем- 25 провалени кастинги”.

При това „ако мислите, че пътят е лек и равен, нищо няма да постигнете- казва Рендъл.- Преуспелите просто са тръгвали от нулата повече пъти, отколкото останалите”.

На базата на книгата на Рендъл можем да изведем някои предпоставки за успешна кариера, пример за които са холивудските актьори:

1. Те създават контакти.

През 1960 г. Харисън Форд само може да е мечтал за актьорство, докато е печелел хляба си с труд като дърводелец. Впрочем именно така бъдещият актьор завързал някои познанства, които после се оказали твърде полезни. Един от клиентите му го предложил на Джордж Лукас за „Американски графити” за ролята на дърводелец. А после и самият Лукас се сетил за него, когато Кристофър Уокън и Ал Пачино отказали ролята на Хан Соло в „Междузвездни войни”. Останалото го знаете. Така че колкото повече контакти- толкова повече възможности.

2. Те следват зова на сърцето.

Стивън Спилбърг започва да се занимава с любителско кино в университета и именно с такава лента привлича вниманието на Universal. По принцип хората, превърнали свое любимо занимание в професия, се справят по-добре, донякъде защото не пилеят енергия постоянно преодоляване на себе си, донякъде- защото когато харесваме нещо, по-лесно преодоляваме трудностите. Познавате ли някой, който се е отказал от хобито си след първата пречка?

3. Те са готови за действие.

На никого не е дадено да знае бъдещето, така че бъдете нащрек за всяка възможност и рискувайте. Майкъл Хоумс чакал златния си шанс цели три години след завършването на арт-колежа, докато не среща Сам Мендес в музикалния магазин, в който работел. Когато по-късно режисьорът му се обадил, Хоумс не чакал втора покана да замине за Ню Йорк.

4. Неуспехът не е краят

Дори и Дейвид Летерман не е пробил изведнъж. Той „греел” във второразредни сериали и шоупрограми и успял да провали първия сериозен ангажимент, който му проверили. Но не се отказал.

Не приемайте възможностите, които ви се предоставят, с реплики от типа „Сега или никога”, „Ако не успея, никога няма да имам втори шанс” или „Ами ако се проваля”- винаги ще има и друга възможност.

5. Те не се страхуват нов опит.

Макар че работел упорито над дисертацията си по архитектура Даниел Фостър, се явил на интервю в Discovery. Пратил двуминутен запис, в който представил идеята си за шоу и го получил- Build It Bigger. След успеха на програмата, Фостър отваря своя строителна компания.

Така че ако искате да постигнете успех, не се страхувайте от необичайни решения. Оригиналността обикновено има шанс да постигне повече успех, отколкото следването на установените пътища.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/12/23 последна редакция в 10:30 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1356 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки