Петя Паунова: Винаги виждам България в добра светлина

      Публикувано на Sunday, 18 June , 2017      29 Прегледа      Коментари Добави коментар
Петя Паунова: Винаги виждам България в добра светлина

  • BG Лондон

Петя Паунова има свой дом в Лондон, но се чувства у дома си в София. Тя и съпругът й инж. Струмен Паунов основаха Български бизнес клуб във Великобритания

Елица Попова

Петя Паунова живее в Лондон със семейството си от 12 години.

Преди 7 години създава собствена фирма за внос-износ. На път е да стане официален дистрибутор за България на британски компании. Съпругът й Струмен Паунов е строителен инженер, но в момента има собствен бизнес за документи и издава онлайн вестници в Лондон. Дъщеря им Александра, на 14 години, расте щастливо насред културното разнобразие на многолюдната и многоцветна английска столица.

– Петя, с какво се занимаваше преди да заминеш и защо реши да напуснеш България?

Занимавах се с търговия. Имах собствен магазин за обувки в София. Инициативата да напуснем България беше на моя съпруг. Той замина сам първоначално, а малко по-късно се присъединихме аз и дъщеря ни.

– Възприемаш ли себе си като емигрант и с какви очи гледаш на България след толкова години?

Като истински емигрант се чуства съпругът ми. Той не се е връщал в България откакто замина и няма никакво желание за това. При мен е различно: аз винаги виждам България в добра светлина. Прибирам се често и винаги се чуствам у дома, независимо от факта, че се устроих и изградих дом в чужда държава.

– Лесно ли се адаптира към чуждата културна среда? С какво това, че си българка, ти помогна да се устроиш?

Да се адаптирам към една различна културна среда не ми бе трудно, въпреки че езиковата бариера и до ден днешен е проблем за мен. Учила съм и използвам немски език. За Англия заминах с основни познания по английски. Там установих, че британският английски е много различен от този – по-скоро американски, който аз съм учила в България. Но посещавам курсове, справям се. Доста по-трудно ми бе да свикна с мисълта, че трябва наново да се устройвам в чужда държава, при положение, че в България имах определен стандарт на живот, бизнесът ми вървеше добре, радвах се на приятелите си. Опасявах се за дъщеря ни, че няма да понесе леко промяната, че ще се чуства изолирана заради езика. Тя обаче се адаптира изненадващо добре и езиковото неразбирателство със съучениците в началото дори й се стори забавно. Лека полека си стъпихме на краката. Въпросът беше да пробием и успяхме. Ние, българите, сме практични и находчиви; да сме гъвкави и комбинативни ни е присъщо и естествено. Това винаги ни помага да се справяме.

– С какво се занимаваш в Лондон, какъв е бизнесът ти?

Когато дъщеря ни Александра тръгна на училище, наложи се да подчиня ежедневието си на нейното разписание. Занятията са от 9.00 ч. до 15.00 ч., а училищните порядки в Лондон са много строги – децата трябва да бъдат водени и, особено задължително, да бъдат взимани от училище от родителите. Нямах възможност за работа на пълен работен ден и единственият вариант беше да започна собствен бизнес. Основах фирма за почистване с български персонал. Фирмата покрива определени райони на Лондон. Работата върви много добре. Удобното – както за мен самата, така и за клиентите, е, че цените, видовете услуги са на разположение в интернет, а и заявките се правят по интернет. Този начин на функциониране значително улеснява ежедневието ми и позволява да бъда активна и в други насоки. От известно време сътруднича с една британска фирма за латексни бои. На път съм да стана официален дистрибутор на фирмата в България. Трудно е, съществува недоверие и от английска, и от българска страна, но се надявам да се справим. Хубаво е, че покрай начинанието често ми се налага да си идвам в България. Това ме радва!

– Разкажи нещо за социалния живот, който водиш. Общуваш ли с други българи, живеещи в Лондон?

Преди известно време със съпруга ми основахме бизнес клуб. Основната цел е да помагаме и ориентираме българите в Лондон. Има много сънародници, които пристигат без да знаят език, без да знаят към кого да се обърнат за съвет, за помощ. Клубът има сайт в интернет и в него публикуваме полезна информация за новодошлите. Стремим се да провеждаме сбирки един път месечно, но е трудно, защото не разполагаме с помещение, а наемите са високи. Организираме чествания на български празници, изложби. В Лондон има български училища, опитваме се да сътрудничим с тях, организираме мероприятия за децата.

-Има ли интерес от страна на българите към такива инициативи? Мотивирани ли са да участват в създаването и поддържането на българска общност?

Общо взето, интерес има. Има и мотивация за съпричастност. Малко са обаче българите, които отделят средства за поддържане и осъществяване на инициативи със социален или културен характер. Присъствието е многолюдно, когато инициативите са безплатни; когато не е така, интересът и мотивацията за участие спадат. От една страна, разбираемо е, защото хората нямат достатъчно средства. От друга страна, както казах, ние българите сме индивидуалисти, не се вълнуваме твърде много от дела с общностен характер. Един интересен факт – най-много помощ получаваме от три български туркини, които имат адвокатски кантори в Лондон. Заможни са и редовно, с ентусиазъм подпомагат начинанията на бизнес клуба; всъщност, те са неговия основен финансов спонсор. Много сме им благодарни!

– На какво те научи животът в чужбина и как те промени?

Животът в Англия ме промени и то много. Аз съм много чуствителен човек и през последните години станах още по-сантиментална. Всеки път, когато се връщам от България в Лондон, буца застава на гърлото ми. Едновременно обаче станах много борбена, научих се да не се отказвам от нищо, за което съм преценила, че трябва да се случи. Това е градивно.

– А с какво Лондон, в частност, е уникален в твоите представи? Имате ли със съпруга ти и дъщеря ти любимо място в града?

Да, имаме любимо място! То категорично е Regent`s Park – изключително живописен и красив парк в централната част на Лондон .

– Би ли се върнала в България?

Да, бих се върнала в България! Разбира се, че бих се върнала.

Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/06/18 последна редакция в 6:00 AM
Източник : | Снимка :
30 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки