Пием ли твърде много

      Публикувано на Sunday, 19 May , 2019      1473 Прегледа     
Пием ли твърде много

  • Любопитно

По чашка или две, на почти всички ни се случва да се изкушим, особено през почивните дни или по време на ваканция.

Ако не можем да се откажем от вино с вечерята, да не споменаваме този втори (или трети) коктейл в бара с приятели, това не ни прави пияници, нали?




Според много проучвания всъщност ни прави. Вижте 7 знаци, по които да си дадем сметка, че пием твърде много.

Смелачагата

Ако сме като обичайно срамежливия колега, който обаче след няколко питиета сякаш се преобразява напълно и започва да танцува върху бара, то може би имаме проблем с пиенето и въобще не си знаем мярката. Алкохолът обикновено намалява задръжките, а понякога и тонално ги изключва. Трябва да сме наясно, че напиването в много случаи е придружено със сериозни последици, които са вследствие от рискови решения.

Уикенд воин

Ако не пием ежедневно, но за сметка на това редовно, като всяка петък и събота вечер например, това е притеснителен знак. Докато изследванията показват, че около седем алкохолни напитки на седмица понижават риска от диабет и сърдечносъдови заболявания, то ако ги вземем наведнъж в една вечер, отхвърляме потенциалните ползи за здравето на алкохола. Освен това, прекомерното пиене повишава кръвното налягане и пречи на някои лекарства.

Само едно и се прибирам

Ако ни се е случвало ( и то неведнъж) да излезем само за по питие, но преди да се усетим вече да сме изпили четири, то явно имаме проблем. Една от уликите, които ни издават, че сме пристрастени към алкохола, е да не знаем границите си. Подобно на диабета, сърдечните заболявания и други здравословни проблеми, и тези с пиенето се развиват постепенно.

Временна загуба на памет

Алкохолът засяга всички по различен начин, в зависимост от нашите гени, какви лекарства приемаме, ако има такива, както и дали сме хапнали добре (храната забавя абсорбирането на алкохол в кръвта).

Все пак изследователите смятат, че тежкото пиене пречи на това да си спомняме някои факти, защото алкохолът разрушава ключов пратеник на мозъка, наречен глутамат, който е свързан с паметта. Така че, ако понякога ни се случва да “забравим” части от нощта, докато нашите приятели ги помнят, или имам мъглив спомен как сме се прибрали вкъщи, определено сме прекалили и е хубаво да се замислим.

Задълженията

Пиенето се превръща в проблем, когато забележим, че в името на алкохола сме започнали да пренебрегваме хора и задължения, които са важни за нас. Ако се окажем “болни” в петък сутрин за работа, защото сме прекалили в четвъртък вечер или предпочитаме да изкараме вечер с дружките на по чашка вместо с близките си, то имаме проблем. Когато пиенето е приоритетно за нашия нормален ежедневен живот, вероятно сме в опасната зона.

Загрижеността на близките

Ако нашето семейство, приятели или колеги ни намекват, че са притеснени за нас, време е да си дадем сметка. Първата стъпка е си признаем, че пием повече, отколкото трябва, а следващата да си поставим разумна мярка и да я спазваме. А ако се страхуваме да попитаме хората дали пием твърде много, това вероятно е знак, че прекаляваме.

Още едно за настроение

Ако напоследък трябва да пием повече от обичайното, за да усетим ефекта на алкохола, това е знак, че нашата толерантност се е увеличила. Или казано по друг начин, нашият мозък се е адаптирал към пиенето. Докато много хора смятат, че високата толерантност е нещо добро, това всъщност е знак, че сме станали хроничен или проблемен пияч, и нашите навици за пресушаване на бутилката са причина за безпокойство, пишат от Prevention.



Категория Любопитно | 2019/05/19 последна редакция в 7:30 AM
Източник : Лайфстайл | Снимка : Google
1474 Прегледа
Коментари Добави Коментар



БГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки