Пиетро Карден, както е истинското му име, е роден на 2 юли 1922 г. в Сан Бианджо ди Калата – селце в провинция Тревизо. Родителите му са богати земевладелци, които, бягайки от фашизма, напуснат Италия и се местят в централна Франция, където се установяват 2 г. след появата на сина си. Баща му Алесандро, който е търговец на вино, желае наследникът му да се занимава с архитектура, но още от дете Пиер е запленен от шивачеството.

8 април 1965 г. - Пиер Карден подготвя модел при отварянето на модната си къща

8 април 1965 г. – Пиер Карден подготвя модел при отварянето на модната си къща

Снимка: Getty Images

На 14 г. започва да чиракува при местен шивач, прекарвайки всяка своя свободна минута извън класната стая в ателието му. Така през 1939 г. обръща гръб на дома си заминава за Виши, където започва да създава първите си дамски тоалети. По време на Втората световна война служи в Червения кръст, полагайки основите на любовта си към доброволческото дело, съпътствала го през целия му живот.

След края на военните действия, настъпил през 1945 г., той се мести в Париж. Там той учи архитектура, като междувременно работи за бранда “Paquin”, срещнал го с популярната моделиерка Елза Скиапарели. Две години по-късно, за разлика от отхвърлилия го Баленсиага, отказал му позиция в модната си къща, Кристиан Диор забелязва неговия талант и го назначава като ръководител на своите ателиета. Но Карден не се задържа задълго на поста, тъй като през 1950 г. основава своя марка, носеща собственото му име.

Пиер Карден (вдясно) представя новата си колекция в иновативна за времето си фотосесия

Пиер Карден (вдясно) представя новата си колекция в иновативна за времето си фотосесия

Снимка: Getty Images

Тя се налага в средите едва за 12 месеца, когато изготвя 30 от костюмите за “събитието на века” – бал с маски във Венеция, състоял се на 3 септември 1951 г. в бароковия дворец “Palazzo Labia”, организирано от неговия собственик Карлос Биестегуи. След като вече е познат на широката публика, през 1953 г. Пиер представя своята първа самостоятелна колекция висша мода, а през 1954 г. въвежда всеизвестната “рокля-балон”, вдъхновена от прочутата му вила до Кан, известна като Bubble Palace, която се простира на 1200 кв. метра и е изградена от множество “мехурчета” с помощта на архитект Анти Ловаг. Той предпочита геометрични форми и мотиви, често без да обръща внимание на женската форма.

Пиер е първият дизайнер, който навлиза на японския пазар през 1959 г., като лично посещава Страната на изгряващото слънце. Преди обаче годината да е изтекла – бива изгонен от Синдикалната камара на стилистите, тъй като лансира на ниски цени своя Ready-to-wear колекция в универсалния магазин “Printemps”. Не след дълго организацията осъзнава грешката си и го приема обратно, но 7 години по-късно Карден сам напуска редиците ѝ.

27 юли, 1971 г. Пиер Карден сред моделите си по време на ревю есен/зима

27 юли, 1971 г. Пиер Карден сред моделите си по време на ревю есен/зима

Снимка: Getty Images

През 60-те Пиер изненадва всички, поставяйки за първи път логото си върху облеклата, които произвежда.

През 1966 г., започва да показва колекциите си в собственото ателие, наречено “Espace Cardin” (“Пространството на Кардeн”), открито през 1971 г. в Париж, а по-рано известно като “Тhéâtre de Ambassadeurs”, в близост до посолството на САЩ. Помещението се използва още и за насърчаване на нови артисти – театрални състави, музиканти и т.н.

Запленен от космическите пътувания и проучвания, той посещава НАСА през 1970 г., където му разрешават да пробва оригиналния скафандър, носен от първия човек, стъпил на Луната, Нийл Армстронг. Вдъхновен от преживяното, Пиер създава собствен дизайн за Космическата агенция.

18 май 2004 г. Пиер Карден разговаря с непознат за широката общественост гост по време на т.нар. Обяд за кино и гастрономия на 57-ия Международен филмов фестивал в Кан

18 май 2004 г. Пиер Карден разговаря с непознат за широката общественост гост по време на т.нар. Обяд за кино и гастрономия на 57-ия Международен филмов фестивал в Кан

Снимка: Getty Images

През 1971 г., прави нов проект на национална носия на Филипините, чрез отваряне на предната и част, премахване на маншетите, за които са необходими копчета за ръкавели, разширяване на ръкавите, и свеждане до минимум на бродерията. Освен това я прави по-вталена. Новият стил, отличаващ се с права кройка, става предпочитаният от президента Фердинанд Маркос.

12 месеца по-късно той е първият моделиер, появил се на корицата на престижното седмично сп. “Time”.

Страстта му към технологиите го кара да гледа напред във времето, създавайки все по-футуристични дрехи като колекцията “Космос”, която изглежда така, сякаш е пристигнала от бъдещето. В този период започва все по смело да експериментира и с различните материали, а резултатът са роклите, направени от pvc. През 70-те въвежда понятието “моден шик” – тенденция, комбинираща различни и нетипични форми.

20 май 2006 г. - Пиер Карден позира на партито по време на 59-ия кинофестивал в Кан

20 май 2006 г. – Пиер Карден позира на партито по време на 59-ия кинофестивал в Кан

Снимка: Getty Images

Всеки негов почитател знае, че за ревютата си Пиер избира впечатляващи локации, но малко са тези, които са наясно, че първият му “зрелищен подиум” е Великата китайска стена, където през 1979 г. дефилират неговите модели.

През 1975 г. Карден отваря първия си бутик за мебели, чийто дизайн е силно повлиян от този на дрехите му. През 1977 г. и 1979 г. той е награден с “Cartier Golden Thimble” от френската висша мода за най-креативна колекция за сезона. Това обаче не е единственото му “отклонение” от тоалетите, понеже през 1981 г. купува ресторант “Maxim’s”, който след това се превръща в световна верига с обекти в Лондон, Ню Йорк и Пекин.

Подобно на редица свои колеги тогава, през 1994 г. той решава да представи колекцията си пред погледите само на отбрани клиенти и медии, а след 15-годишна пауза, отново се появява под светлините на прожекторите, канейки група от 150 журналисти да посетят вилата му в Южна Франция, където показва новата си линия облекла.

22 февруари 2008 г. - Пиер Карден с актрисата Жана Моро по време на шоуто на филмовите награди Сезар в парижкия Театр дьо Шатле

22 февруари 2008 г. – Пиер Карден с актрисата Жана Моро по време на шоуто на филмовите награди Сезар в парижкия Театр дьо Шатле

Снимка: Getty Images

От 2001 г. е собственик на замъка Лакост, някогашно притежание на маркиз Дьо Сад, който реставрира частично. Въпреки това всяко лято там се организират музикални или танцови фестивали.

Ето и няколко цитата на великия Пиер Карден:

За модата:

Дрехите, които предпочитам, са тези, които измислям за още несъществуващ живот, за утрешния свят

Моята цел беше улицата. Името ми и моите творения да са на улицата. Знаменитостите и принцесите… Това не е за мен. Уважавам ги… но не ги виждах в роклите ми.Във всеки случай те биха били смешни.

 

6 ноември 2008 г. - Пиер Карден заминава позира със свои модели пред Бранденбургската врата в Берлин

6 ноември 2008 г. – Пиер Карден заминава позира със свои модели пред Бранденбургската врата в Берлин

Снимка: Getty Images

Гениалната ми идея беше прет-а-порте, когато съществуваше само висша мода… Казваха ми, че това няма да продължи и две години. Аз обаче се насочих натам и вярвах в идеята си. Критикуваха ме, имитираха ме“.

За творческия процес:

Първо идва формата. След това материята, която предава обема, флуидността, мекотата. Цветът е чак последният елемент“.

Крак на маса, корен, дърво, лист – всичко това е материя и ми дава идеи. Мога да видя артишок и да направя рокля с такава форма.

За бизнеса:

С всичко, което притежавам, аз мога да живея само с него. Мога да да пия виното си, да ходя в театъра си, да се храня в ресторантите си, да спя в хотелите си, да си лягам в чаршафите си, да се обличам, парфюмирам…

13 ноември 2014 г. - Пиер Карден позира пред "Pierre Cardin Evolution Boutique" по време на коктейла за откриването

13 ноември 2014 г. – Пиер Карден позира пред “Pierre Cardin Evolution Boutique” по време на коктейла за откриването

Снимка: Getty Images

Ако направих пари с лицензите, това беше за да съм свободен, да се занимавам и с други неща, освен с мода. Разнообразявам се, като сменям заниманията си. За мен най-голямото наказание би било да съм принуден да играя карти“.

Много по-трудно е да влезеш в тъмната гора сам, отколкото да вървиш по известен път“.

За възрастта:

Рождените дни са за младите, да получават подаръци. Аз нямам нужда. подаръкът ми е, че съм живял още една година. Това е достатъчно“.

21 септември 2020 г. - Една от последните му снимки - Пиер Карден е аплодиран по време на специална прожекция на посветен за него филм

21 септември 2020 г. – Една от последните му снимки – Пиер Карден е аплодиран по време на специална прожекция на посветен за него филм

Снимка: Getty Images