Планини от боклуци, графити, вандализъм – британската природа страда от наплива на „културно многообразни“ туристи

      Публикувано на Tuesday, 25 May , 2021      651 Прегледа     
Планини от боклуци, графити, вандализъм – британската природа страда от наплива на „културно многообразни“ туристи


Нахлуването на туристи от градовете, които не успяха да заминат в чужбина през 2020 г. поради пандемията, доведе до ужасни последици за британската провинция, пише The Times.

Според местните жители коренът на злото се крие не толкова в нарастването на броя на новодошлите, колкото в мащабната промяна по отношение на демографските им характеристики: ако обикновено излизаха извън града през лятото семействата с деца, то през последната година те бяха заменени от по-млади граждани, отличаващи се с културно и етническо “многообразие”.
Британското правителство е призовано да предприеме мерки, за да научи туристите от големите градове да се държат правилно, когато пътуват до морето, съобщава The Times.

Според вестника собствениците на имението Lulworth, разположено на юрския бряг на Великобритания, което включва известната скална порта Durdle Door, се оплакват от поведението на туристите, които започват на „тълпи“, да посещават плажа близо до тази природна забележителност след временното премахване на карантинните ограничения миналото лято …

Представителите на имението казаха, че „културно многообразните“ туристи не само са оставили огромни планини от боклук на плажа, но и са повреждали обществената собственост, а също така активно са използвали околните райони на юрския бряг за задоволяване на природни нужди.

Според The Times собствениците на имението вече са подали искане до комисията по петициите на британското правителство за предприемане на действия и сега искат премиерът Борис Джонсън да направи официално изявление в подкрепа на отговорния туризъм преди пълното премахване на ограниченията, свързани с коронавируса, както и съответните държавни ведомства да стартират образователни проекти за туристите.

Както се уточнява в материала на британския вестник, представители на имението, което е собственост на семейство Уелд от 1641 г., твърдят, че след прекратяването на първия локдаун, юрското крайбрежие е било залято от туристи, които обикновено отиват на почивка в чужбина, но не са могли да направи това тази година поради пандемията …

Поведението на тези хора доведе до “затрупване на територията с отпадъци, изграждане на палатъчни лагери на непозволени места, появата на графити, пожари и други проблеми за околната среда“, се подчертава в статията. В същото време според представители на имението проблемът не е в количеството на посетителите, а в „сериозната промяна по отношение на демографския им портрет“.

„През летния сезон имението обикновено привлича семейства с деца, но през 2020 г. друга категория граждани се втурнаха към крайбрежните райони на страната и провинцията – хора много по-млади и по-разнообразни по отношение на географския произход и културното ниво. Такива посетители идваха предимно за кратко, без да планират нощувка, но пътуваха отдалеч, понякога губеха по четири до пет часа с кола, за да прекарат деня на плажа. И тъй като нямаше възможност да отидат на почивка в чужбина, цели градове се изсипаха в селските райони на Великобритания “, цитира The Times представителите на имението.

Поради този наплив от посетители, селските пътища бяха задушени от автомобили и посетителите не само нарушаваха правилата за паркиране, но понякога незаконно влизаха в частна територия, а понякога влизаха и в конфликт с местните жители.

Според The Times природните забележителности на Ланкашър също са пострадали от нашествието на туристи, където са възникнали големи пожари поради невнимателното боравене с туристи с огън, а много плажове на южното крайбрежие на страната са буквално осеяни с отломки.

Миналият месец и британски фермери се оплакаха от поведението на посетителите от градовете – те бяха възмутени, че туристите, за да не си изцапат обувките по пешеходните пътеки, „затънали в кал“ поради наплива на хора, желаещи да прекарат време сред природата, се отклоняват и газят обработените ниви, тъпчещи реколтата, напомня вестникът.

Natural England, британската правителствена агенция за защите на околната среда, заяви, че работи за актуализиране на правилата за поведението на туристите, посещаващи селските местности, като го приспособява към новитетипове посетители – включително „хора от неблагополучни райони и в неравностойно положение, градски жители, представители на етническите малцинства, младежи и хора хронични заболявания “, пише The Times.

Както подчертава наблюдателят на вестника, през 2017 г. ведомството съобщава въз основа на собствено проучване, че сред белите респонденти малко по-малко от 60% съобщават, че през последните 12 месеца са излизали сред природата поне веднъж седмично, докато сред всички останали „етнически групи“, взети заедно, имаше само около 40% от тях.


Етикети:
Категория Лондон | 2021/05/25 последна редакция в 11:00 AM
Източник : Поглед | Снимка : Google
652 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки