По-строги противоепидемични мерки до 21 декември

      Публикувано на Wednesday, 25 November , 2020      1687 Прегледа     
По-строги противоепидемични мерки до 21 декември


Правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка, а нови по-строги мерки влизат в сила от петък – 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. 

Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.
Преустановява се обучението за всички ученици от 1-и до 12 клас и всички извънкласни дейности за всички възрастови групи. Всички висши училища спират присъствените си занимания, съобщи още той.

Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове, клубове и др.

Преустановява се провеждането на присъствени конференции, семинари конкурси.

Спират се и груповите културно-развлекателни мероприятия, изключение се допуска по отношение на театрите при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки, включително маска за лица.

Не се допускат частни събирания и празненства с присъствие над 15 души.

Преустановяват се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна с изключение на международните, които са започнали към датата на влизане в силата на тази заповед.

Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст и международните до 18 г. се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията във фитнес-центровете, както и посещенията във всички заведения за хранене по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, допуска се само доставки на храна.

Спират се посещения и в игрални зали и казина, търговски центрове с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори. Говорим за големите търговски обекти, включително тип МОЛ, малките квартални магазини продължават да работят, подчерта Ангелов.

Спират се екскурзиите в страната и чужбина.

Мерките, за които говорим, влизат в сила от петък, 27 ноември, и продължават до 21 декември 2020 г., изтъкна министърът и допълни, че всички институции от религиозен характер – църкви, джамии, синагоги и др., ще бъдат отворени за всички.

Парковете и градините също остават отворени, вечерен час няма да бъде налаган.

На свой ред шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че решението за по-строгите мерки е навременно, „защото Щабът и МЗ следят много зорко какво се случва в страната и в света“.

Снимка: Ани Петрова

Снимка: Ани Петрова

Целта е да се намали нивото на заболеваемостта и смъртността, изтъкна председателят на Националния оперативен щаб. Според анализите и наблюденията се очаква, че най-рано към края на втората седмица ще намалее заболеваемостта, а към третата седмица би трябвало да намалее и смъртността.

“Ние ще можем първо да дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с по-освободени души предстоящите светли Коледни празници. Намалените нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще даде възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са вече на прага. Това е мярка, която е с точно определен срок”.

По думите му това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи на натиска, който става все по-непосилен. Той допълни, че в болниците има достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията и увеличаването на броя на заболелите, намаляват медицинските екипи, които могат да се грижат за болните, защото и те се заразяват.

Костадин Ангелов оповести предложенията за новите ограничения преди два дни.
“Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така и вие ще станете герои в домовете си”, заяви здравният министър на извънреден брифинг в понеделник.
На днешния брифинг в Министерския съвет управляващите заявиха и мерки за подкрепа на бизнеса.

Етикети:
Категория България | 2020/11/25 последна редакция в 9:25 AM
Източник : БНР | Снимка : Google
1688 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки