Полезна информация за новодошлите в Лондон

      Публикувано на Sunday, 11 March , 2018      1397 Прегледа     
Полезна информация за новодошлите в Лондон

  • BG Лондон

С наближаването на първото ми шестмесечие във UK реших да седна да нахвърлям и моите преживявания на острова, и ако мога с нещо да помогна на тези, които тепърва планират да дойдат насам.
Само да предупредя тези, с лирико-романтични блянове от острова – забравете ги. Всичко е трудно тук, живота е скъп, ако не сте подготвени психически и физически за сериозна борба по-добре си стойте в България. Има много плюсове в ежедневието в България, които сега не виждате, но ще оцените след като пристигнете.
Началото беше Март месец 2011 г. След изкарване на тежка и безработна зима в България реших да се преориентирам за чужбина. Винаги съм искал да обикалям. А и ми беше доскучало от сивото ежедневие в България. Имах вече опит от две студентски бригади в САЩ. Беше тежко, но хубаво. С английска гимназия съм и имам отличен английски, сметнах че това е в мой плюс. От известно време следях форум за обша информация, и вече знаех грубо какви са плюсовете и минусите на Великобритания. А тя ми беше желана дестинация още от малък. Лондон, Биг Бен, Темза, Окото, Уестминстър, двореца, парламента, двуетажни автобуси и черни таксита. Имаше роматична нотка във всичко това.
Имах предложения от познат за Джързи. Той е ходил там 4 години. Каза че няма ограничения за работа за българите както е в останалата част на кралството. И тъкмо наближаваше летния созон. Може би трябваше да го послушам, да ида за лятото, да зкарам някакви пари и сега по това време – ранна есен да се преместя в Лондон. Но кой ли слуша. Все пак ако реши да тръгва май-април може да го има в предвид. Та аз реших за себе си – Лондон ще е.

Започна сериозно четене и подгтовка на всичко свързано с пристигането, изкарването на необходимите документи и сравнително бързото започване на работа. Процедурите се изясниха.
Първа пречка – във Великобритания българите могат единствено да въртят собствен бизнес. Не можем да работим като наети служители. Не можем да работим по хотели, заведения и магазини. Или поне не легално. Освен ако си намерите вратичката за синя карта. При мен нямаше как да стане. Алтернатива е записването на курс по нещо. Дава ви право на 20 часа труд седмично. Чува се че курса може да е и full-time и part-time. Говори се че може да работите и на две места по 20 часа, стига приходите ви да влизат по две различни сметки. И тук хората се опитват да прецакат системата за собствена изгода. И спокойно – не го правят само българи.

Курсовете започват от есента а и струват £300-600 и не бяха опция за мен. Друго за което трябва да помислите е дали да се регистрирате като sole-trader или Ltd. Всяка опция има своите плюсове и минуси.

Плюсовете на sole-trader са:
– ниски годишни разходи
– лесно управление
– възможност дори сами да си правите осчетоводяването и годишния tax-return ако поне малко разбирате от това и/или сте се занимавали преди

Минуси на sole-trader са:
– трудно преминаване на интервюто за NIN и UTR
– отговорност с лично имущество в бъдеще
– ограничения при някой възможности за работа

Плюсове на Ltd. са:
– лесна регистрация в началото
– повече възможности за работа в бъдеше
– не отговаряте с лично имущество при конфликт на интереси

Минуси на Ltd. Са:
– Скъпа годишна подръжка при счетоводител
– Сложна подръжка ако решите сами да си я правите
– доста повече спъващи условия от sole-trader

За себе си реших че ще следвам най-популярния модел – sole-trader. Какво ще ви е необходимо:

– References (препоръки) – аз лично си издадох 3 от България и 3 от Великобритания с хора с които съм работил, познати и приятели и ги представих на интервюто за NIN
– Invoice book (кучан фактури) – фиктивни или реални за извършени услуги на местна почва, разбира се по-добре е да са реални
– Писмо от счетоводител, че се грижи за счетоводството ви. Задължително трябва да присъства стационарен телефон на него, иначе почти сигурно ще ви откажат. Може да се закупи единично писмото, върви £15-20.
– Tenancy agreement (споразумение за наем) – споразумение с land lord (хазяйна) което ще ви помогне да докаже с адрес присъствието ви на острова
– Utility bills (сметки) – на ваше име, това ще спомогне заедно с горното за доказване че наистина пребивавате на острова. Говорете с хазяйна предварително дали има възможност да ви прехвърли някои от сметките на ваше име – ток, гас, вода
– Рекламни материали – визитки и флаери, смятам че това е от решаваща важност за усшешното преминаване на NIN интервюто
– Bank account (банкова сметка)
– Bank statements (банкови извлечения) – за определен период от време, да показват движение по сметката ви и най-вече да им повече приход отколкото разход от нея

Рекламните материали със семпъл но все пак хубав дизайн и малко цветове явно впечатляват, показват че сте дали пари за принтирането им, положили сте усилия и сте отделили време, което за тях значи че сте сериозен в желанието си да развивате собствен бизнес. Аз поне на това отдавам успеха си да го премина успешно от първия път. Личен съвет – измислите си какъв сценарии ще следвате тук за преминаване на NIN интервю и регистрация на UTR още от България, следвайте си го неотклончиво когато ви питат тук с какво се или смятате да се занимавате и си подготвенте тези рекламни материали и ги принтирайте в печатница от България и си вземете с вас, много по-евтино ще ви излезе и ще е много по-лесно отколкот някой друг да ги принтира и да ви ги прати от там а вие да ги получите тук. Аз обаче така направих. Много точни и коректно се отнесоха с пратката, учтиви са дори като им досаждаш по няколко пъти като мен, защото човек се притеснява дали ще му пристигне пакета, особено когато е за първи път.

Когато планирате идването насам, ако нямате близък или познат при който да отседнете и да ви помага безусловно за ориентирането наоколо и при ваденето на докуемнти в началото, както бях аз – идвайки без познати, без приятели, на сляпо имайте предвид най-важния фактор – БЮДЖЕТА. Критично важно е да имате достатъчно пари за да издържите докъто почнете да изкарвате за да преживявате. И не си правете илюзии че това ще стане бързо и ще се оправите с малко пари. Аз направих тази грешка. След това се наложи на няколко пъти да моля за пари. Моят съвет е минимум £1200-1500 в джоба или в карта. С по-малко ще е почти невъзможно. Живота тук е скъп. Моят груб разчет показва следното:Наем: £60-70/седмица за споделена и £80-90/седмица за самостоятелна стая. В повечето случаи със включени сметки и интернет. Най-популярно е в трета зона в Лондон. Аз поне най-много българи знам, който живеят в трета зона, без значение източен, западен, северен или южен.Транспорт: £33/седмична карта 1-3 зона. Мой съвет освен такава карта дръжте си и pay-as-you-go поне £10 в Oyster картата за моментите в които се наложи да пътувате извън горе споменатите зони, поне докъто си намерите постоянна работа за да смятате по-прецизно разходите. Мен ме е спасявало много пъти тази опция – Oyster-а може да държи по няколко карти/опции в себе си. Добре измислен е.
Храна: £15-20/седмица. Ако се придържате към жизнения минимум като мен и пазарувате основно евтините, най-често техните си марки в Sainsberry, Morrisons, Tesko, Asda, Iceland. Отпишене заведенията и дори местата за бързо хранене. Сандвичи от вас в чантата навсякъде.Тук стагаме до най-важния момент от всички – работата. Какво и как е най-популярно и се върши тук от българите? Дори да сте високо квалифициран специалист не си правете илюзии, че ще се занимавате по вашата специалност. Поне не от начало. Тук е ужасно трудно да вземеш поръчки за каквото и да е. За англичаните ние сме чужденци и то от страна, която за тях е с доста ниско реноме. Няма да ви се доверят.
Дори да сте талантлив или да предлагате страхотна услуга или продукт, те ще предпочетат да дадат парите си на друг англичанин. Аз лично се занимавам с графичен дизайн, уеб сайтове, фотография и кратки корпоративни филми. В началото се опитах да създам връзки и да си издействам проекти. Пусках обяви в интернет, обаждах се на фирми, пращах им портфолио. Не стана. Сега също отделям време за това, но това е кауза пердута по мое мнение и впечатления до тук. Та тук идва момента да обоснова кои са най-попълярните позиции, които се заемат от българи и е намерена вратичка да се работят:
за мъже:
– в строителството – най-популярната позиция. Дали ще сте labourer (общ работник) или имате опит/занаят и инструменти от България и ще го прилагате тук, 80% от българските мъже, които са тук са в строителния бранш. Най-често става през агенции, нужно е преминете CSCS тест и да си издадете карта
– раздаване/разнасяне на лефлети – пак през агенции или фирми, има доста български които се занимават с това
– чистене на килими по домовете – отново през агенции или фирми, също има доста български които се занимават с това
– охрана – и отново агенции и фирми, нужно е преминаване на SIA licence тест и да си издадете карта
за жени:
– чистене на къщи – също агенция или фирма, има много български такива, които се занимават с това
– гледане на деца и старци – популярното Au-pair, в много случаи се дава възможност да живеете в къщата в която работите. Така съм чувал поне, нямам повече информация в тази насока.Общо и за двата пола:
– чистене в метрото – отново през агенции, нужно е да преминете AHS&E тест и да си издадете карта. За чистене в метрото е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да имате Ltd. и бизнес банкова сметка, като sole-trader не става, поне не през агенцията AGS People
– бране на плодове по фермите лятно време – тук знам че става както през агенции, така и някои ферми набират директно хора. А и е сезонна работа. Повече информация нямам.

Тук идва мястото да се опише подробно стъпка по стъпка как се планира идването, изкарването на документи и установяването в Лондон.Мисля че е достатъчно изчерпателно и няма списъл да повтарям това, което вече е описано там!Ето някои полезни телефони, връзки и суми които се надявам да са от полза на много хора:Jobcentre Plus NIN запаване на дата за интервю:
0845 91 57006
0845 91 55670
0845 60 00643 UTR информация и потвърждаване: 0845 915 4515CSCS запазване на дата за тест: 0344 994 4488
CSCS запазване на дата за тест през интернет: Home Page – ConstructionSkills
CSCS карта: 0844 576 8777CSCS разходи:
– CD мултимедиа с въпроси и отговори £10.99
– изпит £17.50
– карта £30.00СIS потвърждаване: 0845 366 7899Тъй като аз лично по неволя уж за временно се хванах в сторителството, мога да дам подробна информация в този сектор. Сега се интересувам и за работа в метрото, както и като и за охрана, скоро ще мога да дам суми и условия и в тази насока. ДО тогава ето малко информация за строетелния бранш:Агенции за работа в строителството на self-employed начала в Лондон:
– City Site Solutions – City Site Solutions – 020 7945 6299
– First Choice Recruitment – First Choice Recruitment Ltd – providing the construction industry with highly skilled construction and logistics personnel – 020 8522 7878
– Four Site Contract Services – four site contract services – foursitelondon-construction recruitment agency – 01784 422211
– MPL Site Services – Home – Welcome to MPL Site Services Ltd – 020 82211261Ще са ви необходими:
– NIN
– UTR
CSCS card/certificate
– Full PPE (Personal Protection Equipment) (предпазно облекло) което включва
– Safety boots (работни обувки с метално бомбе (steel toe) пиша го специално за да питате, внимавайте защото се продават ментета, които приличат на такива но са без метално бомбе и ще ви върнат при проверка)
– Hi-Vis vest (зелена светлоотразителна жилетка) – личен съвет, ако смятате да работите в строителството си вземете таква от България, от автомобила или от пазара, защото са по-евтини. Тук най-евтините почват от £5.
– Hard hat (строителна каска) най-добре си вземете бяла, най-масови са, има и жълти, червени, сини, но може да ви питат защо сте с различна от бяла на някой обект.
– Protective gloves (предпазни ръкавици) – като почнете от най-меките по ръката с гумирана длан за цялостна работа, до дебелите подсилени кожени за работа с остри предмети и метали – едни тънки винаги е хубаво да имате на ръцете си. Удобни са за работа и са полезни.
– Protective goggles (прозрачни предпазни очила) рядко но на някои обекти дори ги изискват задължително.

За другите мога да дам непотвърдена информация, до която съм се добрал чрез трети лица:

– за работа в метрото – агенцията е AGS People – AGS RECRUITMENT – 01273 690059, както вече казах за метрото задължително искат да сте Ltd., така че мислете добре от начало. Нужно е да преминете AHS&E тест и да си издадете карта. Курса бил около £160, и след преминаването си заплащате униформа.

– за работа като охрана – и тук повтарям, нужно е преминаване на SIA licence тест и да си издадете карта. Цените на курса варирали £95-160, за цена на картата и агенции през които може да се почне работа още нямам информация…

В последната част освен да ви пожелая късмет и безпроблемно идване и остановяване, няма какво друго. Надявам се информацията изброена от мен да е полезна.  Поздрави на всички и Бог да пази България!

Нещо което забравих да спомена, за търсене на квартири най-популяните източници са:
– United Kingdom jobs, cars, property, free classifieds and more – Gumtree.com
– SPARE ROOM for flatshare, house share, flat share & rooms for rent

.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/03/11 последна редакция в 5:00 AM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1398 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки