“Politico”: България ще достигне 70% ваксинирани през 2040 г.

      Публикувано на Wednesday, 27 January , 2021      742 Прегледа     
“Politico”: България ще достигне 70% ваксинирани през 2040 г.

  • България

Отново сме на дъното в ЕС. Този път по отношение на ефективната борба с пандемията от COVID-19 и ваксинирането на хора.

Това става ясно от материал в брюкселското издание “Politico

Според статистиката, за да достигнем в срок търсената от ЕК крайна цел от 70% имунизирани до края на това лято, трябва да ускорим процеса по имунизация с близо 40 пъти.

Ако не го направим, то 70% от населението у нас ще бъде имунизирано срещу COVID-19 след почти 20 години.

Ето и статията:
Европейската комисия иска 70% от европейските граждани да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 до края на това лято. Към този момент обаче тази цел е далеч от постигане. Ако блокът продължава в същия дух, едва 15% от хората в държавите-членки ще бъдат имунизирани.

Ако се гледат средните стойности на блока за изминалата седмица, ваксинацията в страните трябва да се увеличи 5 пъти, за да може Общността да постигне целта си.Това е една част от списък с препоръки на Европейската комисия, които обаче не са обвързващи.

Комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес я определи като “амбициозна”.

ЕК междувременно отказва да се ангажира и с конкретна дата за 70-те процента ваксинирани до лятото. Служител от институцията посочи пред “Politico”, че ако се говори за “края на лятото”, значи става дума за 22 септември.

Има обаче уловка – при сегашните темпове ЕС не просто няма да изпълни това, а ще постигне целта си няколко години по късно. Според изчисленията става дума за март 2024. На дъното е България. Тя няма да стигне заветната цифра до 2040 г.

За да постигне целта на ЕС трябва да ускори процеса по имунизация 29 пъти. Към днешна дата в страната ежедневно се ваксинират около 1 139 души. За да се се изпълни поставената от Брюксел цел, в България трябва ежедневно да се имунизират 33 368 души.

Латвия ще трябва да ускори темпото си със фактор 17. Италия – с 10, а Унгария с 9. Засега шампион в ЕС е Малта. Тя може би ще успее да се вмести в срока на ЕК, ако просто удвои скоростта на ваксиниране.

Няколко фактора определят колко бързо тече ваксинацията. Единият е броят на наличните дози. Понастоящем всички одобрени до този момент ваксини изискват две дози. Съответно оценката се базира на факта, че това няма да се промени. Има и логистични предизвикателства.

Те се отнасят до доставки, транспорт и съхранение на ваксините, които усложняват процеса. Но тези ограничения могат да бъдат облекчени в следващите месеци, след като бъдат одобрени още ваксини.

Европейската агенция по лекарствата може да даде зелена светлина в края на този месец за трета ваксина – тази на AstraZeneca и Оксфордския университет. Тя е по-евтина и по-лесна за съхранение от препаратите на Pfizer и Moderna.


Етикети:
Категория България, Здраве | 2021/01/27 последна редакция в 11:00 AM
Източник : Фрогнюз | Снимка : Google
743 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки