Начало Здраве Ползите от спортуването в града надделяват над вредите от мръсния въздух

Ползите от спортуването в града надделяват над вредите от мръсния въздухКатегория Здраве | 2018/07/12 at 6:00 AM | 216
Коментари ->> Добави Коментар

Карането на колело, разходките и бягането в градска среда доказано са полезни, дори когато въздухът е силно замърсен.

Това показва проучване на Университета “Кеймбридж”, цитирано в Би Би Си.Световната здравна организация и здравните служби навсякъде все по-настойчиво предупреждават за вредите от замърсения въздух в градовете. Нов доклад на СЗО от март тази година, показа, една четвърт от смъртността на планетата е причинена от замърсената околна среда и че смогът над градове в цял свят е довел до “глобално извънредно положение”.

За България статистиката показва, че всяка година повече от 18 хиляди души умират преждевремнно заради мръсния въздух, а столицата ни е една от най-замърсените в света.

Мръсният въздух потвърдено е една от причините за преждевременна смърт, докато редовното спортуване на открито помага за превенцията на диабет, сърдечно-съдови заболявания и различни видове рак. Екип учени в “Кеймбридж” решават да съпоставят рисковете и ползите, за да разберат оправдано ли е натоварването на дробовете в замърсената среда в името на спорта.

Оказва се, че отговорът е положителен, и то категорично. Учените на “Кеймбридж” провели компютърни симулации за градовете с най-мръсен въздух в света и установили, че във всички случаи ползите от движението надделяват на вредите от средата.

Те сравнили и ефекта при различните видове физически дейности и различно времетраене на тренировката. Резултатите показали, че при средни нива на замърсяване на въздуха в града, негативни ефекти от прекаленото излагане на този въздух при спортуване се повяват чак на седмия час при каране на колело и на 16-ия час разходка – или с други думи – далеч повече, отколкото продължава стандартната тренировка за тонус.

Дори в Делхи – един от най-замърсените градове в света с ниво 10 пъти над средното в Европа, трябва да караш велосипед повече от пет часа, за да се преобърне закономерността и вредите да станат повече от ползите, коментира ръководителят на научния екип д-р Марко Таинио. Според статистиката средното ниво на замърсяване на въздуха в света е 22 микрограма фини частици на кубичен метър, като в Лондон е 16 мкг/куб. м., а в София – почти двойно повече.Етикети: #

Категория Здраве | 2018/07/12 at 6:00 AM
217 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : You Tube | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама