Ползите от спортуването в града надделяват над вредите от мръсния въздух

      Публикувано на Thursday, 29 August , 2019      2286 Прегледа     
Ползите от спортуването в града надделяват над вредите от мръсния въздух

  • Здраве

Карането на колело, разходките и бягането в градска среда доказано са полезни, дори когато въздухът е силно замърсен.

Това показва проучване на Университета “Кеймбридж”, цитирано в Би Би Си.
Световната здравна организация и здравните служби навсякъде все по-настойчиво предупреждават за вредите от замърсения въздух в градовете. Нов доклад на СЗО от март тази година, показа, една четвърт от смъртността на планетата е причинена от замърсената околна среда и че смогът над градове в цял свят е довел до “глобално извънредно положение”.

За България статистиката показва, че всяка година повече от 18 хиляди души умират преждевремнно заради мръсния въздух, а столицата ни е една от най-замърсените в света.

Мръсният въздух потвърдено е една от причините за преждевременна смърт, докато редовното спортуване на открито помага за превенцията на диабет, сърдечно-съдови заболявания и различни видове рак. Екип учени в “Кеймбридж” решават да съпоставят рисковете и ползите, за да разберат оправдано ли е натоварването на дробовете в замърсената среда в името на спорта.

Оказва се, че отговорът е положителен, и то категорично. Учените на “Кеймбридж” провели компютърни симулации за градовете с най-мръсен въздух в света и установили, че във всички случаи ползите от движението надделяват на вредите от средата.

Те сравнили и ефекта при различните видове физически дейности и различно времетраене на тренировката. Резултатите показали, че при средни нива на замърсяване на въздуха в града, негативни ефекти от прекаленото излагане на този въздух при спортуване се повяват чак на седмия час при каране на колело и на 16-ия час разходка – или с други думи – далеч повече, отколкото продължава стандартната тренировка за тонус.

Дори в Делхи – един от най-замърсените градове в света с ниво 10 пъти над средното в Европа, трябва да караш велосипед повече от пет часа, за да се преобърне закономерността и вредите да станат повече от ползите, коментира ръководителят на научния екип д-р Марко Таинио. Според статистиката средното ниво на замърсяване на въздуха в света е 22 микрограма фини частици на кубичен метър, като в Лондон е 16 мкг/куб. м., а в София – почти двойно повече.


Етикети:
Категория Здраве | 2019/08/29 последна редакция в 5:30 PM
Източник : You Tube | Снимка : Google
2287 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки