Поредно влошаване на икономическото и бизнес доверието в еврозоната през юли към 11-месечно дъно

      Публикувано на Monday, 30 July , 2018      1 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
Поредно влошаване на икономическото и бизнес доверието в еврозоната през юли към 11-месечно дъно

  • Свят

През юли икономическото и бизнес доверието в еврозоната отбеляза известно поредно влошаване в рамките на настоящата година в резултат на търговското напрежение между ЕС и САЩ и въвеждането на високи мита от двете страни на Океана, показва последно проучване на Европейската комисия.

Това е пореден знак, че икономическият растеж в еврозоната е малко вероятно да отбележи солиден подем през третото тримесечие след слабото начало на 2018 година.

Според последно проучване на ЕК индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи през юли от 112,1 пункта от 112,3 пункта през юни, достигайки ново най-ниско ниво от август 2017-а година насам и след като в края на миналата година индексът удари многогодишен връх от 115,2 пункта.

Негативно влияние върху икономическото доверие през настоящи месец оказва влошаването на бизнес доверието в индустриалния и промишлен сектор, както и при търговията на дребно на фона на подобрение в сферата на услугите.

Европейската комисия отчита подобрение на бизнес доверието в Германия (повишение на индекса с 0,9 пункта) при стабилизация в Холандия, слабо понижение във Франция (с 0,1 пункта) и по-солидно влошаване в Испания (спад с 1,7 пункта) и Италия (с 0,6 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, също се понижи слабо с 0,02 пункта до 11-месечно дъно от 1,29 пункта, продължавайки да отстъпва от неговия многогодишен връх от декември 2017 година от 1,61 пункта (най-високо ниво от 1985 година насам).

Последното проучване на Европейската комисия регистрира понижение на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор, до 5,8 пункта от 6,9 пункта месец по-рано при нарастване на бизнес доверието в сферата на услугите през юли до 15,3 пункта от 14,4 пункта през юни. Съответният индекс при търговията на дребно пък се влоши до -0,1 пункта от 0,7 пункта месец по-рано, докато индексът в строителната сфера се понижи до 5,4 пункта от 5,6 пункта.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната стабилизира на юнското ниво от -0,6 пункта, задържайки стабилно над дългосрочното осреднено ниво от -12,2 пункта.

Резултати от последното проучване на ЕК сякаш потвърждават, че търговското напрежение между САЩ и ЕС, както и заплахите от по-голям протекционизъм могат да направят европейския бизнес по-предпазлив както по отношение на неговите планове за инвестиции, така и при наемането на персонал.

Днешният доклад на Европейската комисия е в синхрон с аналогичното бизнес проучване на агенция Markit от миналата седмица, което също отчете известно забавяне на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през юли с оглед на страховете от търговска война със САЩ и по-слабият икономически растеж в световен план.

В края на предишната седмица ЕЦБ пък представи резултати от последното си допитване до професионални анализатори, според които БВП на еврозоната се очаква да нарасне по-слабо през тази и през следващата година.

Етикети:
Категория Свят | 2018/07/30 последна редакция в 12:50 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
2 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Хари Потър е най-четената книга във Великобритания
Лондон Новини от Лондон

Хари Потър е най-четената книга във Великобритания

Излезе ново проучване за най-четените книги във Великобритания, което показва, че Хари Потър все още остава любимия герой…

Как да си сменя BG c UK шофьoрска книжка в Лондон

Искам да вляза с колата си в UК

Глобите за неподаден Tax Return

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон България

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон

“На този етап не се очаква ново повишение на цената на топлинната енергия през зимата”, каза председател на…

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона България

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона

Призовавам протестиращите да спазват закона, да не влизат в провокация с полицията, да изпълняват полицейските разпореждания. Това заяви…

Спонсорирани публикации

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

141 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

35 Прегледа

St Paul’s Cathedral, London

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве