Предаване на български език ще се излъчва в албански ефир

      Публикувано на Sunday, 10 February , 2019      253 Прегледа     
Предаване на български език ще се излъчва в албански ефир

  • Свят

В края на януари за първи път в албанския телевизионен ефир бяха излъчени новини на български език.Така е поставено началото на предаване за българското малцинство в Албания.

Започването на излъчване на предаване на български език в националния ефир на Албания е изключително събитие, каза пред БНР посланикът на България в Тирана Момчил Райчевски.

Райчевски посочи, че доскоро хората с българско самосъзнание в Албания не бяха признати за национално малцинство.

През 2017 г. те са включени в Закона за защита на националните малцинства и вече имат право на свое предаване в специален блок на обществената телевизия.

“Получихме много удобен час – 17.30 часа. В момента блокът “Предаване на малцинствата” започва с български език. Имаме 5 минути новини, изготвени от албанската телевизия, преведени и прочетени на български език. Блокът трябва да е 30 минути. Амбицията ни е бързо да го запълним както с предаване за самото малцинство, така и с видеоматериали за България, за българската култура и история”, каза още посланикът пред БНР.

Със съдействието на албанската телевизия ще се излъчва и модул “Аз уча български”.

Продукцията е съвместна на Българската национална телевизия и министерството на образованието.

Момчил Райчевски подчерта, че признаването на малцинството е било първа стъпка, но работата тепърва започва.


Категория Свят | 2019/02/10 последна редакция в 8:30 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
254 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки