Преглед на някои от основните теми в британския печат

      Публикувано на Tuesday, 15 October , 2019      1187 Прегледа     
Преглед на някои от основните теми в британския печат


Nевъзможността да бъде постигнато споразумение за Брекзит с ЕС преди Европейския съвет в края на седмицата и протестите в Барселона след обявяването на присъдите на каталунските сепаратистки лидери са сред темите на британския печат.
***
Лондон. Лидерите на ЕС казаха на Борис Джонсън, че няма как да бъде постигнато споразумение за Брекзит преди срещата на върха тази седмица, унищожавайки надеждите му да представи споразумение пред парламента на специално заседание в събота, пише британският вестник The independent.

Премиерът на Финландия Анти Ринe, чието правителство понастоящем е начело на ротационното председателство на ЕС, предупреди, че няма „практичен или легален начин“ да се постигне споразумение преди срещата в четвъртък на лидерите на ЕС в Брюксел – докато външният министър на Испания заяви, че „може да е необходимо повече време“.
Саймън Ковъни, вицепремиерът на Ирландия, също предложи в понеделник, че разговорите може да се наложи да продължат през следващата седмица, въпреки че според него е твърде рано да се каже.

Изказвайки се в Хелзинки, заедно с белгийския премиер Шарл Мишел, който е следващият председател на Европейския съвет, Рине каза пред репортери:

„Мисля, че няма време по технически или правен начин да се постигне споразумение преди заседанието на Съвета на ЕС. Трябва ни повече време. “

Испанският министър на външните работи Жозеп Борел, който ще бъде следващия върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи, междувременно каза на репортерите преди среща в Люксембург, че може да има нужда да „се спре часовника“ и да се поиска повече време.

„Знаете ли, в Европа винаги вземаме решения на ръба на пропастта, на ръба на скалата“, каза той. „Дори когато дойде последната минута, тогава спираме часовника и казваме, че ни трябва технически повече време, за да изпълним всички изисквания, всички изисквания в последната минута.“

Малък напредък беше отчетен след техническите преговори в Брюксел, въпреки че дискусиите продължиха през уикенда и двете страни определиха преговорите като „конструктивни“.

Двете страни се разбраха, че ще работят върху правен текст, обхващащ митническите договорености за ирландската граница, с необходимостта от още време, което по-скоро се дължи на на усърдния правен характер на работата, отколкото на принципно несъгласие. ЕС настоява, че всички предложения трябва да бъдат „правно действащи“, преди да бъдат подписани, което означава, че плановете трябва да бъдат в пълен юридически екзактен правен текст.

Продължаването на разговорите след срещата на лидерите на ЕС ще бъде сложно, тъй като според закона на Обединеното кралство премиерът ще трябва да поиска удължаване на срока по член 50. Очаква се британският парламент да проведе специално заседание в събота, за да оцени напредъка.

Забавянето може също да означава, че може да се наложи по-нататъшна среща на високо равнище за сключване на сделка, ако такава бъде постигната – както беше през ноември миналата година, когато Тереза Мей постигна споразумение в последната минута.
***

Лондон. В навечерието на срещата на върха на лидерите на Общността, преговарящите от Европейския съюз поискаха повече отстъпки от премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън за споразумението за Брекзит, съобщава националният ежедневник The Times.

След уикенд на интензивни преговори в Брюксел, Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, информира европейските посланици, че предложенията на Великобритания все още не са приемливи.

Смята се, че той е казал на Дейвид Фрост, главен преговарящ на Великобритания, че ако бъде постигната сделка, Джонсън ще трябва да даде допълнително основание за митническо споразумение за Северна Ирландия.

В ход, който ще окаже по-голям натиск Даунинг Стрийт, ЕС заяви, че е готов да даде принципна подкрепа на плана и дори увери, че има надежда за финализиране на правния текст по време на срещата на върха на ЕС по-късно тази седмица.

За тази цел обаче Брюксел постави условия на Джонсън – още отстъпки, твърди изданието.

 


Етикети:
Категория Лондон | 2019/10/15 последна редакция в 9:34 AM
Източник : | Снимка :
1188 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки