Начало Лондон Преговорите за Brexit преминават на втора фаза

Преговорите за Brexit преминават на втора фазаКатегория Лондон | 2017/12/08 at 9:15 AM | 52
Коментари ->> Добави Коментар

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер съобщи, че е постигнат достатъчен напредък по преговорите за Brexit и препоръчва преминаване към втора фаза.

Тази сутрин британският премиер Тереза Мей долетя в Брюксел за извънредна среща с Юнкер, в която са участвали и главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и Мартин Зелмайр, началник на кабинета на председателя на ЕК.Зелмайр шеговито обяви постигнатото съгласие, като туитна в профила си картинка на бял дим, сигнализирайки по този начин, че е постигнато съгласие по основните пунктове на споразумението за напускането на Великобритания на Европейския съюз. Сигналът за бял дим се пуска над Ватикана при избора на нов папа.

„Постигнахме пробив и решаващ напредък. Този компромис е резултат от сложни преговори”, каза Юнкер на пресконференция с Тереза Мей в Брюксел.

Сделката на Обединеното кралство с ЕС гарантира правата на 4 милиона европейски граждани, засегнати от Brexit, каза Мей. Тя допълни, че няма да има “твърда граница” в Ирландия.

Завършването на първата фаза от преговорите за Brexit беше оповестено и в официално изявление на Европейската комисия.

Комисията е удовлетворена от постигането на достатъчен напредък по въпросите за правата на гражданите, финансовите задължения на Лондон и границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Юнкер коментира, че постигнатото споразумение е “справедливо”, но подлежи на одобрение от държавите в ЕС. По неговите думи комисията е готова да започне незабавно преговорите във втората част.

ЕК отбелязва, че преговорите с Лондон трябва да приключат до идната есен. Договорените резултати подлежат на одобрение от Европейския парламент.
Втората фаза от преговорите ще продължи с разговори за базата на бъдещите отношения на партньорство, най-вече в търговската сфера, тъй като с излизането си от ЕС Великобритания трябва да напусне и единния европейски пазар.
http://www.economic.bg/


Етикети: # # # # # # #

Категория Лондон | 2017/12/08 at 9:15 AM
53 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : | Снимка :
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама