Начало Свят Преговорите за името на Македония в задънена улица

Преговорите за името на Македония в задънена улицаКатегория Свят | 2018/04/01 at 11:00 AM | 94
Коментари ->> Добави Коментар

Все още няма име, около което Гърция и Македония да се обединят за новото наименование на съседката ни. Това е равносметката след вчерашната среща във Виена.Дори двете страни стигнали до по-сериозни въпроси, които ще се обсъждат.

След вчерашните разговори с гръцкия външен министър Никос Кодзияс и посредника от ООН Матю Нимиц по спора за името на Македония, македонският външен министър Никола Димитров написа в Туитър, че преговорите са в деликатна фаза и спекулациите по въпроса са вредни.

„Процесът по спора за името е в деликатна фаза, а спекулациите на определени медии са вредни. Стоя зад моето публично изявление и информирам обществеността, че не съм правил допълнителни неформални изявления“, написа Димитров в Туитър.

Гърция опроверга и това, че Македония е готова да направи промени в Конституцията, както писаха някои гръцки медии.

Вчера се състоя среща между посредника на ООН Матю Нимиц и външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзияс.

Тя се проведе в министерството на външните работи на Австрия, а не в централата на ООН, тъй като офисите са затворени заради католическия Великден.

Димитров подчерта, че има известен напредък в преговорите,но „като вървим напред стигаме до тежките въпроси“.

“И от наша страна, и от тяхна страна имаме много какво да мислим и да преценяваме. Работихме по логиката кое е това, което е най-важното за и едната,и за другата страна и дали можем с компромиса, към който се движим, да покрием двете неща. Въпреки това не е чудно, че колкото открито и конкретно да вървим към решение, така и трудностите излизат все повече наяве “, заяви ръководителят на македонската дипломация.

По-рано медии съобщиха за тези възможни пет имена: 

Република Северна Македония

Република Нова Македония

Република Горна Македония

Република Вардарска Македония

Република Македония (Скопие)Етикети: # # #

Категория Свят | 2018/04/01 at 11:00 AM
95 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Вести | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама