Преминaване през ГКПП “Кулата-Промахон” само с документ за отрицателен тест за Covid-19

      Публикувано на Saturday, 11 July , 2020      1656 Прегледа     
Преминaване през ГКПП “Кулата-Промахон” само с документ за отрицателен тест за Covid-19

  • Коронавирус

От следващия вторник за преминаване на границата с Гърция през “Промахон” с цел туризъм властите в южната ни съседка ще изискват представяне на отрицателен тест за Covid-19.
Според изявление на говорителя на гръцкото правителство Стелиос Пецас Гърция въвежда изискване за наличието на отрицателен тест от туристите:

“Които влизат в Гърция по несъществени причини от 6 часа във вторник 14-ти юли през граничния пункт “Промахон” са задължени да представят отрицателен тест за коронавирус (PCR тест), който да е взет до 72 часа преди влизането в Гърция”.

Не се отменя и попълването на декларация, като заедно с теста на граничните власти трябва да се представи и баркод на разрешението за влизане.

До неделя включително ще се тестват влизащите туристи за случаен принцип в зависимост от данните на изпратената до властите декларация.

Решението за въвеждане на строгите мерки по границите на Гърция е на премиера Кириакос Мицотакис след позицията на специалистите за опасност от разпространение на заразата от туристите.

“Туристическият сезон вече приключи” е реакцията на хотелиерите в Гърция. Очакват масово анулиране на резервациите.

От МВнР добавят, че гръцките власти повишават контрола за спазване на санитарно-хигиенните изисквания спрямо всички граждани в страната, като ще бъдат извършвани проверки от Гръцката полиция, Национална служба по прозрачността и Секретариата по търговията и защита на потребителите.

Засилени проверки се очакват и по пътищата в южната ни съседка.

Външно министерство посочва още, че не се съобщава за нови допълнителни мерки спрямо гражданите, влизащи в Гърция през ГКПП на летищата и пристанищата. Към момента изискванията са гражданите, пристигащи със самолет или на отворените за влизане две пристанища Игуменица и Патра, да имат попълнен електронен формуляр, генериращ QR код. На избирателен принцип по преценка на гръцките власти пристигащите подлежат на тестване за коронавирус.

Въпреки значителното намаляване на влизащите в Гърция леки и тежкотоварни автомобили, трафикът на единствения граничен пункт за преминаване на туристи остава и днес интензивен.

Камионите, и леките автомобили се придвижват бързо, опашки няма. Засилени са и мерките за здравен контрол на гръцка територия.

На „Промахон“ вече има няколко медицински екипа , които правят PCR тестове на влизащите туристи, като заявката е за поне 3000 проби на ден. Тестуването става бързо, както и записът на данните от формулярите за локализиране на пътници с персоналните QR кодове. Резултатите излизат в рамките на един ден и се получават като съобщения на телефона. При положителен резултат вариантите са два – хората или се връщат у дома, или се поставят под карантина за 14 дни в специализирани карантинни хотели.

Рекордният брой заразени у нас през последното денонощие не отказаха сънародниците ни да почиват на Беломорието, макар че някои се притесняват южната ни съседка да не наложи временна забрана след днешното решение, че от 06:00 ч. на 14 юли Гърция въвежда тази нова мярка за ограничаване на коронавируса.Категория Коронавирус, Свят | 2020/07/11 последна редакция в 6:01 AM
Източник : | Снимка :
1657 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки