Президентите на Косово и Сърбия се сблъскаха в Съвета за сигурност на ООН

      Публикувано на Tuesday, 18 December , 2018      320 Прегледа     
Президентите на Косово и Сърбия се сблъскаха в Съвета за сигурност на ООН

  • Свят

Президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич се сблъскаха на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН снощи,дни след като парламента на Прищина гласува за трансформирането на съществуващите сили за сигурност в армия, предадоха ДПА и Франс прес.

“Ако Косово е допуснало грешка, тя е само, че изчакахме пет години със създаването на армия”, заяви Тачи.

“Косовските войници ще бъдат войници на мира и армията на Косово ще допринася за стабилността в региона”, увери той. Според косовския президент ООН трябва да преразгледа степента на ангажираността си в Косово, защото вниманието му е необходимо за справяне с истинските проблеми пред днешния свят.

Сръбският президент Вучич обаче призова ООН да “укроти” и възпре Косово и в бъдеще да играе по-важна роля в диалога между двете страни.

Той отхвърли “така нареченото суверенно право” на Прищина да изгражда собствена армия и заяви, че е “много притеснен, много загрижен и дори малко уплашен” за последствията, които ще има за региона създаването на косовска армия.

Нито в един документ на нито една международна организация и дори в собствената конституция на Косово няма и дума за трансформиране на силите за сигурност, подчерта Вучич и цитира съответния параграф. Той не пропусна да отбележи, че Белград не признава косовската конституция.

Сърбия продължава да смята населеното предимно с албанци Косово за своя територия, макар че регионът обяви независимост преди близо 11 години, отбелязва ДПА. Етническите албанци се разбунтуваха срещу управлението на Белград през 1998 и 1999 г. и започналата война доведе до намесата на НАТО срещу Сърбия. Оттогава в Косово има водени от НАТО миротворчески сили.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази опасения от плановете за подсилване на косовските сили за сигурност и отбеляза в изявление, че всякакво ограничаване на отговорностите на водената от НАТО мироопазваща мисия би противоречало на отнасящата се до нея резолюция на Съвета за сигурност.

САЩ изразиха подкрепата си за трансформирането на косовските сили за сигурност. Китай призова двете страни да се въздържат от всякакви изказвания, които подхранват напрежението. Европейските страни – членки на Съвета за сигурност, разпространиха декларация, призоваваща за диалог, с цел постигането на “споразумение за пълна и правно обвързваща нормализация” и създаването на условия,  позволяващи подновяването на диалога, отбелязва Франс прес.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви, че решението на Косово е грубо нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която е основополагащ акт за решаването на конфликта в Косово, предаде ТАСС. Той определи като безотговорна, беззъба и преминаваща опасната линия политиката на ЕС към Косово и предупреди, че появата на косовски въоръжени сили “е заплаха за мира и сигурността в региона и води до риск от повторение на въоръжения конфликт”.

Прищина трябва незабавно да отмени решението за създаване на собствени въоръжени сили, което нарушава резолюция 1244, призова руският дипломат.

Той предупреди, че появата на “така наречената косовска армия е екзистенциална опасност за сърбите”.

“Достатъчно е да напомним, че в редиците на силите за безопасност на Косово има немалко бивши бойци на така наречената освободителна армия на Косово, отговорна за военни престъпления и престъпления против човечеството по време на конфликта”, подчерта Небензя.

Той изрази опасения, че е възможно “нахлуване на въоръжените косовски албански подразделения в населените със сърби райони на север с цел установяването със сила на контрола на Прищина над цялата територия на Косово”, и заяви, че не изпитва увереност в способността и готовността на международните сили за сигурност да предотвратят подобна операция.

Етикети:
Категория Свят | 2018/12/18 последна редакция в 11:30 AM
Източник : БТА | Снимка : Google
321 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки