Начало Свят Президентът Мишел Темер е бил начело на корупционна схема

Президентът Мишел Темер е бил начело на корупционна схемаКатегория Свят | 2017/06/18 at 8:59 AM | 67
Коментари ->> Добави Коментар

Бразилският президент Мишел Темер е бил начело на корупционна схема, при която депутати са изнудвали видни бизнесмени за подкупи.

Това заяви милиардерът Жоесли Батиста в интервю за списание “Епока”, публикувано днес, съобщиха Ройтерс и Франс прес.В първото си интервю, откакто сключи споразумение с бразилската прокуратура, Батиста разказва, че от 2010 година Темер няколко пъти е искал пари.

По думите му президентът е бил начело на група високопоставени политици, които редовно са искали рушвети срещу политически услуги.

В схемата на Темер са участвали бившите председатели на долната камара на бразилския парламент Едуардо Куня и Енрики Едуардо Алвес, както и настоящият ръководител на  гражданската канцелария на президента Елизеу Падиля и генералният секретар на президентската администрация Уелингтън Морейра Франко, твърди Батиста.

“Темер е лидер на криминална организация в долната камара на парламента”, заявява бизнесменът. “Това е най-голямата и най-опасна престъпна организация в страната. Командвана от президента”.

“Тези, които не са арестувани, са в правителството. Те са много опасни”, подчертава той.
Коментарите в интервюто издигат обвиненията на Батиста срещу държавния глава на ново ниво, след като по-рано милиардерът заяви пред прокуратурата, че като президент Темер е работил за възпрепятстване на текущото разследване за корупция.

Миналата седмица Темер избегна опасността да бъде отстранен от поста му, след като висшият избирателен съд отхвърли обвиненията за нарушения във финансирането на предизборната кампания през 2014 г. Тогава той бе в обща листа с бившия президент Дилма Русеф, която миналата година бе свалена от президентския пост с импийчмънт.

Бразилският инвестиционен холдинг Жота е Ефи инвестиментуш (J&F Investimentos), който е собственост на Батиста и семейството му, се съгласи да плати глоба за рекордните 10,3 млрд. реала, след като бизнесменът и брат му Уесли признаха, че през последните години са подкупили близо 1900 политици.

Компанията за производство на говеждо месо Жота Бе Еси (JBS), която е контролирана от Жота е Ефи и е най-големият в света месопроизводител, преди сделката с прокуратурата бе разследвана за търговия с вътрешна информация, припомня Ройтерс.

http://www.bta.bg/

Категория Свят | 2017/06/18 at 8:59 AM
68 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : | Снимка :
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама