Начало Свят Президентът на Румъния отстрани антикорупционния прокурор Кьовеши

Президентът на Румъния отстрани антикорупционния прокурор КьовешиКатегория Свят | 2018/07/09 at 12:50 PM | 47
Коментари ->> Добави Коментар

Президентът на Румъния Клаус Йоханис се подписа под указ за отстраняване на главния прокурор за борба с корупцията Лаура Кодрута Кьовеши, информира “Ройтерс”.Йоханис се съобрази с решение на Конституционния съд от май.

Решенията на Конституционният съд трябва да бъдат изпълнявани в държава, която спазва върховенството на закона. Президентът издаде указ за отстраняването на главния прокурор от поста“, каза говорител на държавния глава.

Правосъдният министър Тудорел Тоадер призова за отстраняването на Кьовеши още през февруари.

Той алармира, че тя превишава пълномощията и вреди на имиджа на страната в чужбина. Молбата му предизвика многохилядни протести.

Надзорен съдебен орган в балканската държава предупреди, че искането е безпочвено. Йоханис отхвърли молбата на Тоадер, което принуди правителството да сезира съда, за да установи дали решението на държавния глава предизвика институционален конфликт.

Междувременно днес правителството ще обсъжда мерки за отстраняването на държавния глава.Етикети: # #

Категория Свят | 2018/07/09 at 12:50 PM
48 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Нюз | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама