При Брекзит без сделка Лондон ще премахва мита и ще избегне “твърда” ирландска граница

      Публикувано на Thursday, 14 March , 2019      344 Прегледа     
При Брекзит без сделка Лондон ще премахва мита и ще избегне “твърда” ирландска граница

  • Брекзит

Великобритания ще премахне митата за широк спектър стоки и ще избегне физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия при Брекзит без споразумение, предаде “Ройтерс”, цитирана от БТА.Правителството обяви мерките, изтъквайки, че те са временни, преди днешния вот в парламента за това дали Великобритания трябва да напусне Европейския съюз без споразумение на 29 март.

Снощи министър-председателят Тереза Мей претърпя второ тежко поражение в парламента по нейното споразумение с ЕС.

Според плана за митата в случай на Брекзит без споразумение, който ще важи до 12 месеца, 87% от общия внос в Обединеното кралство по стойност може да получи право на безмитен достъп – спрямо 80% в момента.

Новата система ще означава, че 82% от вноса от ЕС (при 100% в момента) ще бъдат освободени от мита, а за 92% от вноса от останалата част по света (от сегашните 56%) няма да се плаща никакви мита на границата.

Ще останат обаче митата за някои чувствителни сектори, уточни държавният министър по въпросите на търговската политика Джордж Холингбъри. Този балансиран подход ще позволи да се подкрепят работните места в страната и да се избегне потенциален скок на цените, който ще се отрази много зле на най-бедните домакинства, изтъкна той. Митата за някои хранителни продукти като говеждото месо, агнешкото, свинското, птичето и някои млечни продукти ще бъдат намалени в повечето случаи, но няма да бъдат премахнати, за да се защитят британските производители.

Правителството обяви, че в автомобилния сектор няма да има допълнителни мита за внасяни от ЕС авточасти, за да се избегнат нарушения на веригите за доставки.

Този нов режим няма да се прилага за вноса от страни, с които Великобритания вече е сключила споразумения за свободна търговия, както и около 70 развиващи се страни, които имат преференциален достъп до британския пазар.

По въпроса за ирландската граница правителството посочи,

че няма да въвежда никакви нови проверки или контрол на стоките от Ирландската република към британската провинция Северна Ирландия в случай на Брекзит без споразумение, но подчерта, че този план е временен и едностранен.

Стоките, преминаващи през границата от Ирландия за Северна Ирландия, няма да бъдат засегнати от новия митнически режим.

Етикети:
Категория Брекзит | 2019/03/14 последна редакция в 12:40 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
345 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки