Призив за носене на маски и спазване на дистанция във Великобритания

      Публикувано на Friday, 2 April , 2021      1262 Прегледа     
Призив за носене на маски и спазване на дистанция във Великобритания

  • Коронавирус

Учени във Великобритания съветват да се засилват мерките като носене на маски и спазване на социална дистанция с облекчаването на локдауна, за да се държи вируса под контрол.

От вчера отпадна разпоредбата за оставане по домовете и могат да се събират до 6 души на едно място на открито, а това в комбинация с хубавото време притеснява учените, че ще има нарушаване на правилата.
Учени от университетите в Кеймбридж и Ливърпул са разработили модел на базата на математически уравнения, който показва как се разпространява Covid-19 при различни сценарии.

В публикацията на учените в списание „Royal Society Interface“ се посочва, че мерките за контрол се делят на „пространствени“ и „непространствени“.

Сред „непространствените“ са носенето на маски, миенето на ръцете и социалната дистанция, а в „пространствените“ попадат локдауна и ограниченията за пътуване на големи разстояния.

Заключението е, че намаляването на „пространствения контрол“ без едновременно с това да се увеличава „непространствения контрол“ води неизбежно до увеличение на разпространяването на заразата.

Авторът на проучването доктор Йевхен Супруненко е цитиран да казва, че мерки като носенето на маски успоредно с масовото ваксиниране ще доведе до по-бързото спиране на пандемията и съответно до избягване на потенциален нов локдаун.

Доктор Стивън Корнел допълва, че мерки като локдауна може и да имат по-голям ефект, но маските и социалната дистанция са много по-евтин начин за намаляване на риска от разпространение на вируса.


Етикети:
Категория Коронавирус, Лондон | 2021/04/02 последна редакция в 2:56 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
1263 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки