Проблемите с търговията в Северна Ирландия след Брекзит остават нерешени

      Публикувано на Tuesday, 25 May , 2021      670 Прегледа     
Проблемите с търговията в Северна Ирландия след Брекзит остават нерешени


Проблемите с търговията в Северна Ирландия след Брекзит остават нерешени. Нещо повече – политически заявки през седмицата вещаят усложняване на проблема, след като първият министър на Северна Ирландия и лидер на Демократичната юнионистка партия DUP Арлийн Фостър обяви началото на юридическа битка за премахване на Протокола за Северна Ирландия,
който създаде търговски бариери с останалата част на Обединеното кралство.

Протоколът, чиято цел е да защити единния пазар на Европейския съюз, без да създава сухопътна граница на остров Ирландия, е причинил значителни смущения в търговията, аргументират пробританските партии, готови да се впуснат в правна битка.

Юнионистите виждат Протокола като уронващ интегралното място на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство и в същото време подтикващо Северна Ирландия към по близка връзки с Република Ирландия. Това мнение изказа пред БНР доктор Милена Комарова, преподавател в университета Куинс в Белфаст.

“По силата на споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, Северна Ирландия остава част от общия пазар и прилага правилата на митническия съюз, което означава, че при движението на стоки от Великобритания към Северна Ирландия трябва да се прилагат европейските митнически проверки. Една част от тези проверки влязоха в сила още от 1 януари 2021 г., но за други важи т.нар. гратисен период”, обясни тя.

По думите ѝ бизнесите във Великобритания, които изнасят към Северна Ирландия, дълго време не са били наясно какъв ще е размерът на новите административни изисквания при износ не само към ЕС, но и съм Северна Ирландия:

Британското правителство в много късен момент успя да подготви Агенцията за поддържане на търговията. Забавянията, които много бързо се получиха по веригата за износ, промениха поведението на някои производители и снабдители.Много продукти престанаха да бъдат снабдявани в Северна Ирландия поради допълнителните разходи, които бяха свързани с превоза”.

Технически няма препятствие за придвижването на стоки от Северна Ирландия към Великобритания, уточни д-р Комарова и добави:

“Бързо сатана ясно, че забавяне или блокирани, в която и да е посока, се усеща и в двете посоки. А често става дума за сурови продукти, които са част от снабдителна верига. Ако те не могат бързо да изнесат своите продукти до Великобритания, то техните клиенти там могат да си намерят бързо алтернативни доставчици”.


Етикети:
Категория Бизнес, Лондон | 2021/05/25 последна редакция в 8:00 AM
Източник : БНР | Снимка : Google
671 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки