Начало България Прокуратурата предлага по-дълги арести по дела за организирана престъпност

Прокуратурата предлага по-дълги арести по дела за организирана престъпностКатегория България | 2018/06/29 at 9:00 AM | 71
Коментари ->> Добави Коментар

По-дълги арести по дела за организирани престъпни групи, както и по-дълъг срок за специални разузнавателни средства по тези разследвания.

Това са част от предложенията за законодателни промени на прокуратурата, за които става известно от доклада за дейността на държавното обвинение за 2017 г., който беше разпространен от пресцентъра на институцията. От него се разбира, че през миналата година има увеличение на регистрираните престъпления, но за сметка на това е спаднала разкриваемостта им.От доклада става известно, че внесените обвинителни актове по глава “Престъпления против реда и общественото спокойствие”, в която са и текстовете за организираните престъпни групи през 2017 г. са били 914.

В предложенията за по-дълго задържане не е уточнено с колко искат от държавното обвинение да увеличат ареста на обвинени в този вид престъпления.

Данните на прокуратурата показват, че исканията за използване на специални разузнавателни средства (СРС) са се увеличили значително през изминалата година.

Сред другите промени в законодателството, които прокуратурата са за по-малки наказания пpи caмoпpизнaния нa oбвиняeмия.

Освен това те предлагат да се предвиди възможност за налагане на по-малки наказания за подсъдими, които са допринесли за разкриването на престъпления, не само по делата, по които са обвинени, но и по други процеси.

От държавното обвинение препоръчват и отпадането на наказателна отгoвopнocт зa пpoвoĸaция ĸъм пoдĸyп. Тези предложения не са подкрепени с мотиви и обосновка. Сред тях както във всеки доклад има и идеи за декриминализация на различни престъпни състави или заменянето на някои от предвидените наказания с административни санкции.

В доклада за 2017 г. сред предложенията са за текстовете за злоупотреба с доверие, за работодателите, които приемат на работа ненавършили 18 години лица, за продавачите, които мамят за теглото на предлаганите продукти, и други.

Прокуратурата предлага да се обсъдят още промени, свързани с осигуряване на достатъчен достъп на пострадалия до материалите по текущо и приключило разследване при постановяване на отказ да се образува досъдебно производство след предварителна проверка; при приключване на производството без привличане на обвиняем и при засегнато от деянието лице, което не е претърпяло съставомерни вреди.

В доклада се предлага още да се преосмисли института на образуването на досъдебното производство с оглед изискването за предварително наличие на достатъчно данни и връзката му с института на предварителната проверка.

С цел по-независимо и безпристрастно разследване на проявите на полицейско насилие прокуратурата предлага да се преосмислят правилата за подсъдността, но не става известно с каква насока.Етикети: # # #

Категория България | 2018/06/29 at 9:00 AM
72 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дневник | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама