Промишленото производство отбеляза месечен ръст през септември

      Публикувано на Monday, 9 November , 2020      712 Прегледа     
Промишленото производство отбеляза месечен ръст през септември


През септември промишленото производство в България регистрира годишен спад от 2,6%,
докато на месечна база сезонно изгладеният индекс се увеличи с 2,3%, показват  предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение, през август индексът на промишленото производство регистрира годишен спад от 1,3% и месечното намаление от  0,1%. През юли показателят отбеляза намаление с 0,9% на годишна база, но за месеца се увеличи с 0,8%. През юни имаше рязък спад и на годишна, и на месечна база – съответно 3,6% и 1,9%.

Месечни изменения

През септември НСИ регистрира повишение на месечна база в преработващата промишленост – с 3,5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,2%, а понижение – в добивната промишленост – с 4,3%.

По-значителен ръст се наблюдава при: производството на метални изделия без машини и оборудване – с 21,9%, производството, некласифицирано другаде – с 10%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 9%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – със 7,5%. Съществено намаление има при: производството на тютюневи изделия – с 8,6%, производството на превозни средства без автомобили – с 5,5%, производството на химични продукти – с 4,3%.

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7,1%, в добивната промишленост – с 2,4%, и в преработващата промишленост – с 1,9%.

По-значително намаление в сравнение с година по-рано се наблюдава при: производството на тютюневи изделия – с 33%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 26,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 26,2%, производството на облекло – с 14,9%.

Най-голямо увеличение е отчетено при: производството на превозни средства без автомобили – с 19,3%, производството на основни метали – с 15%, производството на изделия от каучук и пластмаси – с 11,6%, производството на мебели – с 8,6%.


Етикети:
Категория Бизнес, България | 2020/11/09 последна редакция в 4:50 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
713 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки