Протест срещу разселване на сирийци в Истанбул

      Публикувано на Sunday, 28 July , 2019      244 Прегледа     
Протест срещу разселване на сирийци в Истанбул


Няколкостотин души протестираха снощи в парк в близост до Истанбулската голяма община против решението на турското вътрешно министерство сирийците, които не са регистрирани в града край Босфора, до 20 август да бъдат изпратени обратно в градовете, където са регистрирани първоначално.
Демонстрацията беше организирана от Дружеството за правата на бежанците, турски адвокати и консервативни граждански организации (ЙОЗГЮР-ДЕР), Дружеството за свободна мисъл и образователни права и от сирийски активисти.

Протестът бе проведен, въпреки че по-рано вътрешният министър Сюлейман Сойлу предупреди, че това няма да бъде позволено.

Председателят на дружеството (ЙОЗГЮР-ДЕР) заяви, че изпращането на бежанците в други области на страната няма да допринесе за социалния мир.

Междувременно в съседство на първия митинг се проведе контрадемонстрация на крайни националистически групи.

Протестиращите сирийци и техните поддръжници скандираха „Да живее братството, долу расизмът!“

Полицията успешно раздели двете групи, като двама души, опитали да атакуват просирийската демонстрация, бяха задържани от силите на реда.

На 22 юли валийството на Истанбул заяви, че до 20 август сирийците, които не са регистрирани в града, ще бъдат изпратени обратно там, където са били регистрирани първоначално.

Започнаха засилени проверки на документите на гари, метростанции и други оживени места, задържани бяха хиляди нерегистрирани мигранти.

Председателят на Платформата на сирийските дружества Мехди Дауд заяви пред местни медии,

че регистрирането на сирийци в Истанбул е било прекратено от турските власти през 2016 г. и че има сведения дори за хора, които са били върнати обратно в Сирия.

Етикети:
Категория Свят | 2019/07/28 последна редакция в 11:56 AM
Източник : БНР | Снимка : Google
245 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки