Протести във Великобритания под мотото “Да спрем преврата”

      Публикувано на Monday, 2 September , 2019      1267 Прегледа     
Протести във Великобритания под мотото “Да спрем преврата”


Протести във Великобритания срещу плана на премиера Борис Джонсън да спре работата на парламента точно преди напускането на Европейския съюз.

Демонстрации под мотото “Да спрем преврата” имаше в над 30 британски градове.
Тази седмица премиерът обяви, че с одобрението на кралицата ще задейства процедура за прекъсване работата на депутатите за пет седмици.

“Борис Джонсън, засрами се!” – скандираха протестиращите в Лондон. Няколко хиляди британци се събраха в района на парламента и “Даунинг стрийт”, където е резиденцията на премиера.

Не съм вярвал, че на 61 години ще ми се наложи да се изправя срещу нещо, което по същността си е фашизъм. Не вярвах, че подобно нещо е възможно, но ето, че се случи и ако вярваме в демокрацията, трябва да го спрем!

Дойдох, за да защитим демокрацията. Спирането на парламента в последния момент е отстраняване на хората, на които разчитаме да защитават нашите интереси. Това е нещо дълбоко недемократично, срещу което трябва да се борим.

Премиерът се стреми да гарантира излизане на британците от евросъюза на всяка цена на 31 октомври и уверява, че парламентът ще има достатъчно време да дискутира Брекзит. За демонстрантите обаче безпрецедентно дългото пращане на депутатите в принудителна ваканция им връзва ръцете да спрат излизане без сделка.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Важно е Борис Джонсън да разбере, че в свободните демокрации избираме парламент, за да държи сметка на правителството. Ако за него парламентът е неудобство, това си е негов проблем.

Над милион и половина души се подписаха под онлайн петиция срещу решението на премиера. То беше атакувано и в съда. В същото време министърът на финансите Саджид Джавид защити решението и обяви, че то е подходящо и правилно, за да може премиерът и правителството му да подготвят приоритетите си.


Етикети:
Категория Лондон | 2019/09/02 последна редакция в 7:49 AM
Източник : БНТ | Снимка : Google
1268 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки