Проверяват 14 от най-големите приватизационни сделки

      Публикувано на Tuesday, 9 June , 2020      897 Прегледа     
Проверяват 14 от най-големите приватизационни сделки

  • България

Получен е докладът на ДАНС за 14 за най-големите като актив приватизационни сделки, като се започне с „Кремиковци“, и в момента се прави анализ върху него.

Резултатите ще бъдат готови до 2-3 седмици.
Това заяви главният прокурор Иван Гешев в град Пещера, където е заедно с главния секретар на МВР във връзка с борбата с битовата престъпност.

В момента е разпределен на наблюдаващи прокурори от Върховната касационна прокуратура. Те извършват проверка дали има данни или доказателства за извършени престъпления, изтекли ли са давностните срокове дали са водени досъдебни производства, има ли осъдени или оправдани лица, за да се направи наказателноправен анализ и да се прецени дали ще се предяви наказателна отговорност.

По думите на Гешев втората линия на проверка е от направлението „Граждански и съдебен надзор“ от Върховната касационна прокуратура. Той припомни, че за нищожните сделки няма давност.

Главният прокурор допълни, че засега се касае само за 14 от над 7 000 приватизационни сделки, без да се брои “общинската приватизация”. Предстои да се създаде необходимата организация за по-мащабни проверки. Гешев отбеляза, че над 90% от българите са били ограбени по времето на приватизацията.

Той даде пример как една и съща история може да се чуе в различни населени места – как заводът е продаден без пари, и този завод, който е построен с удръжки от заплатите на хората, е нарязан на скрап или затворен.

“Тази страница трябва да бъде затворена, защото българските граждани заслужават справедливост”, отбеляза главният прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев коментира и казуса с укриващия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков.

“Васил Божков може да избере защитната си стратегия и да говори каквото поиска. Кой е Божков? Поредният обвиняем от редица олигарси, както вие ги наричате, които се укриват от правосъдието.” И уточни, че връщането му в страната не зависи от българските институции и държавното обвинение.

“Прокуратурата си е свършила работата, като е подала е съответните документи. Резултътът зависи от ОАЕ. В държави извън ЕС решението е политическо на съответната държава”, заяви той.


Етикети:
Категория България | 2020/06/09 последна редакция в 11:40 AM
Източник : Дарик Нюз | Снимка : Google
898 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки