Начало Свят Първите мигранти от “Акуариус” пристигнаха в испанското пристанище Валенсия

Първите мигранти от “Акуариус” пристигнаха в испанското пристанище ВаленсияКатегория Свят | 2018/06/17 at 11:00 AM | 45
Коментари ->> Добави Коментар

Първият кораб на италианската брегова охрана, оглавяващ морския конвой, превозващ 629 спасени в морето нелегални мигранти, който включва и хуманитарния кораб “Акуариус”,

пристигна рано тази сутрин в испанското пристанище Валенсия, предаде Асошиейтед прес.  С това приключва едноседмичната опасна одисея на “Акуариус” през Средиземно море.Веднага след като италианският кораб “Датило”, на борда на който има 274 мигранти, спря на кея, на него се качи испански медицински персонал.

Очаква се самият “Акуариус“, който вози 106 мигранти, а след него и втори кораб на италианските ВМС – “Орионе” (с 249 мигранти), да пристигнат там след няколко часа.

“Акуариус”, който се използва от две международни хуманитарни организации, бе блокиран в морето край италианския остров Сицилия миналата събота, след като Рим му отказа разрешение да влиза в италиански пристанища. Това бе в резултат на политиката на новото италианско правителство да приема само мигранти, спасени в морето от италиански военни кораби. Последва отказ и от Малта.

Тогава Испания предложи да приеме спасените от от хуманитарните кораби, и се наложи “Акуариус” да предприеме рискованото 1500-километрово морско пътуване, съпроводен от двата италиански бойни кораба. На тях бяха прехвърлени повечето от мигрантите, за да не се претоварва опасно “Акуариус”.

Те бяха посрещнати от служители на спасителните служби, включително медицински работници и психолози. Испанските власти заявиха, че ще разгледат случая на всеки мигрант поотделно, за да се прецени дали той отговаря на условията да кандидатства да убежище според законодателството на страната.

Високопоставен правителствен служител заяви снощи, че мигрантите от “Акуариус” ще получат “специално разрешение” да останат в страната един месец, преди “въпросът им да бъде решен в съответствие с нашите закони и без изключение”. Според него  испанското правителство “ще подходи съпричастно и в същото време в рамките на закона, с послание към Европа, че тя няма (обща) миграционна политика, която да уреди това конкретно предизвикателство”.

Испания прие вчера предложението на френското правителство да приеме онези мигранти, които искат да отидат във Франция, след като бъдат уредени документите за пристигането им.

След пристигащите с днешния конвой мигранти в Испания има над 100 непълнолетни без придружител, 11 малки деца, включително бебета, и поне 7 бременни жени.Етикети: # # #

Категория Свят | 2018/06/17 at 11:00 AM
46 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : БТА | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама