Разкриха тайната на гигантските статуи от Великденските острови

      Публикувано на Thursday, 19 December , 2019      1631 Прегледа     
Разкриха тайната на гигантските статуи от Великденските острови


Група археолози от Съединените щати, Нова Зеландия и Чили откриха, че древните полинезийци са инсталирали каменните колоси на Великденските острови, защото са вярвали, че те помагат за запазването на плодородието на земята.
Прессъобщение за откритието е публикувано на сайта за наука Phys.org, съобщи РИА Новости.

Експертите изследвали две монолитни статуи, поставени близо до вулкана Рано Рараку в източната част на остров Моаи.

Според водещия изследването Джоана Ван Тилбург, изследователите открили научни доказателства, че целта на издигането на идолите е да се увеличи производителността на почвата на острова.

Химически анализ на почвата в близост до Рано Рараку разкри висока концентрация на елементи като фосфор и калций, които са важни за висок добив и богата реколта. Това от своя страна позволи на учените да заключат, че подножието на вулкана е служело като източник за местните жители не само на камък, но и на торове за плодородната земя.

Проучването показа, че в древни времена в тази област действително са отглеждани редица култури.

„Нашите разкопки разшириха разбирането ни за тази местна цивилизация: това, което първоначално изглежда очевидно, никога не е точно това, което изглежда“, заключи Ван Тилбург.

Великденският остров е едно от най-мистериозните места на Земята, където преди около две хилядолетия е съществувала причудливата цивилизация на полинезийците Рапануи, оставила след себе си многобройните гигантски идоли.

Тази цивилизация всъщност изчезва преди европейците да пристигнат там.

Причините за това са две – изчерпването на ресурсите в резултат на хищното унищожаване на гори и животни от полинезийците и войните между различните племена.


Етикети:
Категория Любопитно | 2019/12/19 последна редакция в 7:05 AM
Източник : БГНЕС | Снимка :
1632 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки