Начало Полезно РАЗКРИТИЕ! Как много българи се оказват трудово експлоатирани в чужбина

РАЗКРИТИЕ! Как много българи се оказват трудово експлоатирани в чужбинаКатегория Полезно | 2017/07/05 at 5:21 PM | 83
Коментари ->> Добави Коментар

17 сигнала за трафик на българи в чужбина с цел трудова експлоатация са получили в Националната комисия за борба с трафика на хора през тази година

Сингалите се отнасят за българи, работещи в Чехия, Великобритания, Австрия и Холандия за непълно или никакви възнаграждение, декларираха от институцията. В повечето случаи работодатели взимат документите за самоличност на работниците и ги заплашват с полиция заради нелегалното им пребиваване в страната, декларират от комисията. В други случаи потърпевшите са задържани на работа чрез изплащане на минимални възнаграждения с обещания за пълно изплащане след седмица или месец.Понякога и самите условия на наемането са рискови

От комисията дават пример с брането на боровинки в Швеция. В резултат на лошите метеорологични условия тази година сезонът за бране може да закъснее, а реколтата да бъде малка. Така заминали за скандинавската страна работници могат да се окажат излъгани и затънали в задължения, както се е случвало и в предишни години.
От комисията изтъкват и лошите условия на жвот, които има за берачите в Швеция.

“Често те пребивават в мизерия, спят на открито и не разполагат с минималното от първа необходимост. Животът им зависи от атмосферните условия и резултатите от реколтата на плодове, която всяка година може да бъде различна”, пишат от НКБТХ, цитирани от БТА и vesti.bg

Посредниците, осигуряващи пътуването на българите до Швеция често очакват възстановяване на средствата за него от продажбата на горските плодове. Когато реколтата е слаба, някои работници не могат да възстановят средствата, а документите им биват отнети, за да бъдат поставени в зависимост. В много случаи те се оказват и без средства да се приберат в България.

Как можем да се предпазим?

От агенцията съветват търсещите работа в чужбина да не се доверяват на разлепени обяви на улицата, особено ако информацията за работодателя се изчерпва с телефонния му номер и примамливо предполагаемо заплащане.
Опасността от некоректни работодатели обаче не е малка и в интернет.

“Предложенията на фирмите са на пръв поглед много добри – висока надница, особено спрямо българските условия, осигурена храна и настаняване, 8 часов работен ден и почивни дни. Но на новото работно място хората се оказват принудени да работят и живеят в мизерни условия, без никакво заплащане или минимално спрямо обещаното”, пишат от НКБТХ.

Държавната институция още уточнява, че работа в чужбина трябва да се започва при предварително подписване на договор, който регламентира условията, работното време и срока на наемане. Работниците задължително трябва да получат копие на договора на български език, както и на официалния език за страната на работодателя, а наред с това да проучат него или посредниците преди заминаването.

Източник : pik.bgЕтикети: # # # # # #

Категория Полезно | 2017/07/05 at 5:21 PM
84 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : | Снимка :
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама