Разработиха плат, реагиращ на човешката топлина

      Публикувано на Sunday, 10 February , 2019      160 Прегледа     
Разработиха плат, реагиращ на човешката топлина

  • Любопитно

Учени от университета в Мериленд разработиха плат, който реагира на топлината на човешкото тяло – той охлажда или изолира от студа съобразно нашата температура, пише в. “Мейл он сънди”.Новият продукт е изработен от вълнен плат, но към него e прибавен супер тънък слой от проводим метал под формата на нановлакна.

Материалът може да се пере и е само с 5 долара по-скъп от съществуващите в продажба спортни платове.

Екипът на проф. Мин Оуян изтъква, че дреха с новата материя ще позволи на офис служителите да не регулират климатиците в службата и да не свалят дрехите си, когато им стане топло.

Тези настройки автоматично ще се поемат от новия плат, който ще променя проводимостта си на топлина според телесната температура на потребителя.

плат текстил
Thinkstock/Getty Images

В плата е вложен специален наноматериал.

При повишаване на телесната температура, нишките на плата се свиват, създават електрически заряд, който отстранява топлината от тялото.

Когато на човек му стане студено, материята от плата се разширява, като металът вкарва топлина отвън.

Етикети:
Категория Любопитно | 2019/02/10 последна редакция в 11:19 AM
Източник : Дарик Нюз | Снимка : Google
161 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки