Рекордни съкращения във Великобритания през третото тримесечие

      Публикувано на Wednesday, 11 November , 2020      1343 Прегледа     
Рекордни съкращения във Великобритания през третото тримесечие

  • Лондон

Нивото на безработица във Великобритания нарасна през третото тримесечие до близо 4-годишен връх, докато съкращенията достигнаха рекорден брой, показват данни на официалната британска статистика ONS.
Това е ясен знак за рязко влошаване на британския трудов пазар още преди въведения през ноември нови локдаун в страната, целящ да ограничи силната втора вълна на коронавирусна пандемия.

През трите месеца до края на септември безработица в Обединеното кралство се повиши до 4,8% от 4,1% през второто тримесечие на годината и спрямо 4,5% през август, като това е най-високо ниво от ноември 2016 година.

В същото време нивото на заетост продължи да се понижава, достигайки през третото тримесечие 75,3% спрямо 75,9% през предходното тримесечие, като заетостта се сви със 164 хиляди.

Нивото на заетост намалява от началото на пандемията от коронавирус, докато безработицата се увеличава рязко, въпреки че през последните месеци броят на хората, временно отсъстващи от работа, спадна от пиковете, достигнати през април и май (по време на първата вълна на пандемията и въведената първа национална карантина).

Според ONS съкращенията през третото тримесечие обаче се увеличиха с цели 181 хиляди спрямо предходното тримесечие, достигайки рекордните 314 хиляди.

В същото време средните доходи, включително бонусите, се увеличиха с 1,3% на годишна база, докато заплатите без бонусите нараснаха с 1,9 на сто.

През миналата седмица Английската централна банка прогнозира, че равнището на безработица във Великобритания ще достигне 6,3% до края на тази година, след което ще удари връх от близо 8% през второто тримесечие на следващата година.

По същото време финансовият министър Риши Сунак удължи до края на март скъпоструващата държавна коронавирусна схема за запазване на работните места, чрез която се осигурява 80% от заплащането на временно съкратени работници. Той обяви милиарди лири и за други форми на държавна подкрепа.

След днешните слаби данни Риши Сунак посочи, че те “подчертават мащаба на предизвикателството, пред което сме изправени”.

“Искам да успокоя всеки, който се притеснява от предстоящите зимни месеци, че ще продължим да подкрепяме засегнатите”, посочи той след публикуването на данните, съобщава Ройтерс.

Английската централна банка очаква, че около 5,5 милиона трудещите се ще се нуждаят от подкрепа по тази програма по време на новият локдаун в цяла Великобритания, въведен през ноември, спрямо малко над 2 милиона през месец октомври.


Етикети:
Категория Лондон | 2020/11/11 последна редакция в 5:04 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
1344 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки